vineri, 10 iulie 2015

Sindromul Traumei Religioase

Exista o afectiune care afecteaza mii si mii de ex martori a lui Iehova, ex mormoni, ex tot felul de culte si secte si miscari. 

Sindromul Traumei Religioase.

Afectiuni care se pot vedea clar in vietile celor care parasesc sectele si care sufera din diferite cauze.

E interesant ca daca nu te pregatesti putin si nu gasesti oameni care sa te motiveze, viata poate deveni dificila temporar. 

La mesajul lui Branham viata devine un cosmar si dupa ce pleci esti urmarit de tot felul de temeri, frici, obsesii, lipsa unei gandirii mature si obiective si orice ti se intampla negativ pui pe seama "ca acum Dumnezeu nu te mai ajuta" "ca te blocheaza" ca poate esti gresit, si de aceea se intampla.

Pe langa astea, multi "frati" au grija sa te faca praf cu orice ocazie, iar daca ai gasit putin confort in libertate, fara controlul sectant, au ei grija sa ti-l risipeasca. Isi doresc sa te vada jos ca o "confirmare" ca ei sunt bine ca au ramas in secta...

Pot sa apara de ganduri de autocondamnare, decizii confuze, singuratate, etc

Cred ca de aceea multi nu parasesc mesajul, deoarece le este o frica teribila de repercursiuni. Din fericire aceste repercursiuni si "pedepse" sunt imaginare, ireale, nu sunt adevarate.

Frica plasata in subconstient in decursul anilor, prin predici manipulative, domina constiinta noastra care isi cauta eliberarea.

Ne intrebam: Ce va zice cutare si cutare de mine? Ma va cataloga ca sunt Iuda? Ma va compara ca sunt Core Datan, Abiram? Voi pierde Rapirea? 

Asa cum au vorbit despre altii atat de negativ si cu dispret, tot asa vor vorbii despre mine si altora? Ce ma fac? 

Unde ma voi duce? Cine ma va baga in seama? La ce adunare voi merge, ca toti ceilalti sunt falsi?

Imi vor scoate la suprafata greselile din trecut de care ei stiu si el vor face publice incercand sa ma murdareasca si mai mult?

Cei care au o gandire mai analitica si au un grad de educatie mai ridicat au sanse sa treaca cu usurinta peste aceste traume.

O problema majora la mesaj este ca toti care parasesc mesajul sunt otraviti ani si ani de zile de catre predicatori nevrotici si plini de ura impotriva altor crestini si oameni din societate fapt care amplifica durerea si suferinta celor care decid ca locul lor nu este intr-o secta falsa si fara valoare spirituala reala.

In America a fost un frate care a plecat din adunare si dupa 4 luni a avut un accident si s-a ranit usor la un picior. 

Reactia adunarii si a unei parti din familie care era tot la mesaj a fost ca " Dumnezeu l-a pedepsit, l-a avertizat, i-a aratat ca mesajul este corect" (SIC!), si tot felul de chestii de acestea. 

Dupa apr. 6 luni o familie din adunarea aia, a murit intr-un accident grav, inclusiv un copil dar reactia lor a fost de genul "Domnul asa a vrut". Vedeti de cata otrava, nedreptate si subiectivism sunt in stare cei din secta lui Branham?

Ei folosesc in mod abuziv si in favoarea lor versete biblice pentru a-si linistii constiinta si pentru a ataca pe cei care au ales alt mod de a-si practica credinta.


Cred ca ati auzi deseori manipularea asta la predicatorii vostrii:


"Ei au iesit din mijlocul nostru ca sa se vada ca nu sunt dintre noi, fratilor. Vedeti fratilor? Biblia spune nu eu. Biblia si fratele Branham profetul Domnului pentru aceasta zi, ne arata exact cum va fi in timpul sfarsitului. Ei au plecat pentru ca nu sunt Mireasa, nu sunt alesii. Ei nu cred tot Cuvantul. Sunt samanta falsa, sunt denominationalisti. Ei sunt ca Iuda si Core, Datan si Abiram. Doar o minoritate va ramane. Ei nu pot crede pentru ca nu sunt predestinati, nu sunt samanta roiala..." etc etc.

Vedeti groaznica manipulare necinstita a versetelor biblice si aplicarea acestora in mod grosolan si nesimtit de abuziv? 

Oameni care ar dori sa isi schimbe viata, sunt blocati de acesti predicatori slabi la minte, agresivi verbal, abuzatori spirituali, lipsiti de orice urma de intelepciune, bunatate, adevar sau dreptate. Ei nu stiu nimic altceva decat ura. Asta ne arata cat de slabi si rai sunt ei in realitate. 


Dupa parerea mea este o monstruzitate groaznica sa te joci cu vietile oamenilor dupa cum propriile sentimente negative te conduc.

Facand asta, credinciosii accepta sa traiasca dupa sentimentele predicatorului caruia i se si supune, si nicidecum dupa voia lui Dumnezeu. Oamenii se supun astfel la ceea ce sentimentele nocive si negative ale liderului, spun despre Cuvant, nu ce spune Cuvantul in adevar.

Asta mi-a amintit de unele faze de cand eram la Mera la adunare si dupa ce am plecat de la ei, a aparut un conflict cu socrul si fosta sotie dupa care ne-am mutat in chirie ca stateam la ei atunci temporar.

Unii frati si mai ales surori au zis ca: "Uite deja si incep problemele pentru el pentru ca nu are dreptate." 

Eu visasem ca un nor de fum negru venea de pe podul de la Terapia si a intrat in casa lor de adunare de pe Fabricii de la aceea vreme. Le-am spus visul la multi dintre ei.

La nici doua saptamani, aud ca un camion caruia i s-a stricat frana si directia a venit exact de pe acel pod din visul meu, si dintre toate casele care erau acolo, fix, dar fix in casa lor de adunare a intrat din plin, demoland si gardul si peretele din fata casei, facand o alta intrare la adunare. :) A fost incredibil.

Atunci eu am zis: "Uite ca Dumnezeu le da un semn ca nu au procedat corect cu fratii".

Ei au zis: "Satana ne ataca pentru ca suntem ai Domnului si ii este ciuda pe noi"

Apoi tot asa si mai departe in decursul anilor am vazut automanipulari si manipulari copilaresti de multe ori dar cu consecinte greu de suportat. 

La frankisti sau branhamisti a fost la fel, deoarece psihologia umana este identica tuturor si majoritatea oamenilor au aceleasi nevoi emotionale, afectionale, fizice, psihice, spirituale, etc. 

Adica, pe romaneste spus, omul e tot om. 

Omul da explicatie diferita evenimentelor, intamplarilor, in functie de conjuctura religioasa, de emotiile sale personale, de statutul social, economic, etc.

Cand oamenii aud un adevar care nu le este confortabil, ei il neaga. Asta e grava problema a celor de la mesaj deoarece EI NU POT SA DEVINA CINSTITI IN VECI VECILOR in felul acesta bolnav de a privi viata si credinta.

Se ascund de acest adevar deoarece acesta ar dezvalui goliciunea in care se afla in realitate.


John Collins a pus poza asta pe Facebook referindu-se la cei de la mesaj.
Acestia cand aud despre "profetul"
atatea lucruri despre care nu stiau, se sperie si se ascund.
Este adevarat, dar uite ca nu toti de la mesaj o fac pentru ca sunt rai si manipulativi, nu, ci exista si multe cauze psihologice care ii fac sa devina asa, fie pe ei fie pe noi cei care deja am devenit ex-mesaj, ca sa zic asa.


Fiecare vorbeste pe baza nevoilor si mentalitati dobandite in urma unor ani de trairi mistice fortate, de exagerari religioase, spalare a creierului sau alti factori.

Am gasit intr-un articol profesionist, 4 puncte majore ale Sindromului Traumei Religioase. Voi pune linkul mai jos. Cu unele si eu m-am confundat intr-o masura mare sau mica. Exista diferente, de la caz la caz, de la om la om. 

Ar mai fi de completat si partea spirituala, desi se leaga oarecum cu ce este deja scris, poate voi lua timp sa ma ocup eu de asta.

La nivel cognitiv: confuzie, dificultate in luarea unor decizii, gandire critica, disasocieri, criza de identitate.

La nivel afectiv: anxietate, atac de panica, depresie, idei suicidale, frustrare, tristete, vina, singuratate, viata fara sens.

La nivel functional: tulburari de somn, cosmaruri, disfunctii sexuale, nevoia exagerata de medicatie, dificultate in comunicare.

La nivel social/cultural: Posibile dezbinari, rupturi in familie, rupturi cu legaturile avute, dificultati la angajare, in afaceri, greutati de acomodare in societate, perceptii confuze si negative despre propria persoana, stres financiar, etc.

Pe langa multe ispite, eu am fost foarte tentat sa incep sa beau mult alcool, deoarece ma destindea si "uitam" pe loc de durerea sufleteasca, de ura si rautatea celor de la Mera din adunare si a lui insusi fata de mine si fata de ceilalti care nu au fost de acord cu el in cateva idei. Acel om este plin de ura si rautate si e foarte viclean pentru ca stie sa le ascunda, insa cand cineva are curajul sa ii spuna in fata ceva atunci isi arata adevarata fata. 

Imi reprosam ca nu numai am pierdut zeci de ani pe degeaba dar am si convins sute de altii sa urmeze mesajul dovedit in cele din urma fals. E groaznic sa te afli intr-o asemenea situatie. In plus esec dupa esec. Am fost la un pas sa devin "alcoolic." 

Altii au alte lupte personale, deoarece atunci cand parasesti secta, si un mod de viata izolat/parazitar religios se creeaza un vid in suflet, un gol al sensului vietii si al credintei, foarte greu de suportat pentru unii. 

Nestiind cu ce sa il umple pe moment oamenii se pot rataci foarte usor. Diavolul pregatise prin Branham si oamenii lui niste ziduri si blocaje pshihologice foarte puternice ca sa nu mai vezi deloc alte lucruri frumoase in viata, in credinta, in relatii, in umanitate cand pleci de la ei. Asta a fost armele sectelor mereu.

Asta imi arata adevarul despre inchisoarea iadului in care ei sunt. Sunt extrem de defecti si infecti. Ei resping si distrug vietile altor oameni cu o usurinta infioratoare. Nu dau sansa nimanui sa se apere, sa aiba un dialog civilizat, normal, uman, biblic. Sub masca ca ceilalti "nu au fost predestinati" pot face rau oricui vor ei, oricand, fara nici o mustrare de constiinta. Asa diavolul a reusit sa le domine sufletul. ii lasa sa creada botezul, Dumnezeirea si altele dar sufletul lor este luat de demonii rautatii si urii. Pacat de ei ca sunt cativa oameni buni acolo, sinceri, corecti si cinstiti. Dar minciuna si veninul lui Mera si alti locotenenti de ai lui, i-au orbit si pe acei oameni minunati.

Asta arata clar ca ei nu sunt cine pretind ca sunt si ca nu au pe Domnul Isus Cristos in ei, asa cum fals pretind. 

Nu au deloc roadele Duhului Sfant, nu arata interes pentru adevar, nu exprima iubirea divina, bunatatea dumnezeieiasca in viata lor, ci au doar ideologiile otravite ale lui Branham. Ei exprima prelungirea ideilor religioase nascute din bolile psihice ale lui Branham.

Pentru altii insa nu a fost foarte greu sa paraseasca secta din care a facut parte deoarece au avut valori de viata si o educatie si familie bine structurata inca din copilarie. Este importanta educatia solida in familie deci.

Am zis mai sus ca totul depinde de multi factori. 

Eu am fost extrem de implicat in mesaj, am fost pasionat de tot, si am crezut si trait 100% tot ce "profetul a spus". Nu am fentat nimic. Am crezut. Poate si de aici a venit "caderea" mea atat de mare in gol.

Mesajul Evangheliei este foarte diferit fata de perceptia lui Branham, Frank si cei de la mesaj. 

Domnul Isus este de partea omului, este pentru om, este pentru salvarea lui, pentru vindecarea lui, pentru binele lui. 

Omul nu trebuie privit prin prisma emotiilor negative personale, culturii si tipului de personalitate pe care il avem, sau al ideilor miscarii din care facem parte.

Omul, viata, relatiile, credinta, totul, trebuie privit prin ochii lui Dumnezeu. 

Fara filtru branhamist, frankist sau de alt tip sectant. Dumnezeu nu are ochelarii lui Branham sau Frank pe ochi atunci cand priveste la cineva si nu are creierul lor nici cand ia o decizie. 

Este o prostie si o ratacire de dimensiune cosmica sa crezi asa ceva!

Dumnezeu se jura ca nu vrea moartea pacatosului ci doreste salvarea lui.

Apoi vedem ca pret pentru fiecare pacatos a fost dat Insusi Mielul lui Dumnezeu. 

Aici este baza unei "religii" sanatoase care aduce mireasma placuta lui Dumnezeu si oamenilor. 

Cei de la mesaj se urasc atat de mult chiar si intre ei, incat nici cei de la aceeasi "linie" si multi din aceeasi adunare nu respecta ce Dumnezeu a facut pentru celalalt. 

Ei au o problema grava! 

La mesajul lui Branham totul este impotriva omului in general. Totul este gandit din ura si dispretul lui Branham fata de femei si fata de oamenii care nu l-au acceptat ca profet.

Ei nu se pot respecta in mod natural, spiritual, normal, uman, decat daca ei respecta "normele impuse" si fiecare se lasa controlat si manipulat de idei bolnave antisociale si anticriste.

Cu cat scapa mai repede cei de la mesaj de "diavolul" emotiilor negative si al sentimentelor controversate, preluate de la Branham si Frank si alti lideri toxici, cu atat mai repede pacea, iubirea si propasirea divina va prelua vietile si adunarile lor.

Vestea Buna este ca El, Mielul lui Dumnezeu, (ca si jertfa lui Abel) a platit intreg pretul pentru toate pacatele omenirii si oricine este liber sa primeasca in dar VIATA ETERNA. 
Iar acest har, se da oricui il primeste:
fara bani si fara plata, 
fara Ilie, 
fara ingeri, 
fara nori falsi, 
fara piramidologie, 
fara numerologie, 
fara vedenii, 
fara taine,
fara darul de vindecare, 
fara semne si minuni,
fara preziceri false,
fara tipete,
fara urlete, 
fara acuzatii,
fara teoriile conspiratiilor,
fara dezbinari.

E GRATUIT SI E PENTRU ORICINE!

CHIAR DOMNUL ZICE CA LA FINAL CEI CHEMATI NU VOR VENI, SI APOI EL TRIMITE SLUJITORI SA ADUCA OAMENI DE PE STRAZI CACI ESTE LOC DESTUL INAUNTRU PENTRU NUNTA SI BUNI SI RAI, SI BOGATI SI SARACI, NU CONTEAZA EL ZICE: "SA VINA!" 

In branhamism/frankism/tunetism/norism etc. nu exista asa ceva. 

Ei sunt exact impotriva la asta, implinind in mod negativ ignorand ce spune Domnul aici:

Matei 22
9 Duceţi-vă, dar, la răspântiile drumurilor şi chemaţi la nuntă pe toţi aceia pe care-i veţi găsi.”
10 Robii au ieşit la răspântii, au strâns pe toţi pe care i-au găsit, şi buni şi răi, şi odaia ospăţului de nuntă s-a umplut de oaspeţi."


Deci, oameni scumpi, acolo este loc destul, este loc pentru fiecare, este loc pentru orice om care doreste sa isi spele hainele in Sangele Lui. 

Nu mai blocati oamenii la ideile de doi bani ale lui Branham. Mesajul si Branham nu poate salva pe nimeni! Numai Evanghelia si crucea de la Golgota poate salva!

Cerul este un loc pentru toti care a murit El. 
Intrarea este LIBERA! 

Incetati sa mai faceti pe judecatorii si procurorii deoarece nu sunteti cu nimic mai buni decat altii. Si ati dovedit-o in ultimii 25 de ani.

Incetati cu critica!

Incetati cu ura, pentru numele lui Dumnezeu! 

Voi trebuie sa fiti mesagerii pacii si iubirii daca sunteti ce pretindeti ca sunteti! 

Daca tot ati ales acest drum religios, faceti lucrurile care trebuiesc facute acolo in credinta inc are sunteti - altfel, sunteti cei mai mari fatarnici de pe pamant.

Fiti salvatori! 
Fiti vindecatori! 
Fiti oameni buni! 
Incercati sa va asemanati cu Isus! 
Faceti binele! 
Ajutati oamenii!
Vindecati suflete!
Impacati pe cei certati!
Cautati pe cei singuri!
Mangaiati pe cei tristi!
Hraniti pe cel flamand!
Spalati pe cel murdar!
Iertati pe cel ce v-a gresit!
Traiti in pace cu toti oamenii! 
Faceti lucruri marete, cu impact pozitiv in vietile altora! 

Va dati seama cata prostie este sa stai degeaba ca parazitii si sa tot spui ca va fi rapirea curand?

Totul este atat de simplu, atata de frumos, atata de bine, atat de minunat! 

Reveniti la normalitatea Evangheliei si a mesajului ei pentru omenire iar cei care parasesc mesajul nu au de ce sa se teama -in ciuda amenintarilor branhamistilor- dar trebuie sa fie prudenti, atenti si sa isi umple golul lasat de plecare, cu valori de viata, cu lucruri care ii ajuta sa fie productivi, roditori, fericiti, normali. 

Sa nu permiteti sentimentelor de amaraciune, tristete si viciilor sau razbunarii si suferintelor sa va ruineze. 

Nu ati fost si nu sunteti inferiori si nici pierduti pentru ca ati iesit din una din cea mai toxica secta crestina. 

Sunteti curajosi si intelepti. Traiti mai departe tot asa.


Sursa mentionata: 

(Religious Trauma Syndrome; Key dysfunctions in RTS are:
Cognitive: Confusion, difficulty with decision-making and critical thinking, dissociation, identity confusion
Affective: Anxiety, panic attacks, depression, suicidal ideation, anger, grief, guilt, loneliness, lack of meaning
Functional: Sleep and eating disorders, nightmares, sexual dysfunction, substance abuse, somatization
Social/cultural: Rupture of family and social network, employment issues, financial stress, problems acculturating into society, interpersonal dysfunction)

37 de comentarii:

  1. Foarte bun articolul. Din pacate asa este.Sunt doar niste talibani de suflete.""Mesajul orei"" este defapt doar placerea lor de a acuza pe altii,sunt prorpiile lor frustrari si rautati indreptate inspre alti crestini. Nu este nimic spiritual benefic in mijlocul lor. O teorie diferita nu ii face mai spirituali si mai autentici. Din prisosul inimii vorbeste gura.Deci iti dai seama ce au ei in inima lor,inauntrul lor: Doar duhuri ale rautatii,impotriva carora trebuie sa luptam,dupa cum spune Pavel.

    Majoritatea care frecventeaza adunarile acestea branhamiste si frankiste sunt prostiti si manipulati de acesti pastorasi gen Mera,Dan Opris,Florin Duca,Ionut Cetnarovici. Acestia gandesc in locul lor.Si cel mai grav este ca baga o frica in ei de le paralizeaza creierul ,apoi ii manevreaza cum vor ei. Ajung sa le fie frica nu sa analizeze ceea ce scrie in Biblie,ci sa analizeze ceea ce scrie....in predici,adica ceea ce afirma Branham,Frank.

    Ca o concluzie;Sunt usor de combatat,daca stam DOAR pe ceea ce ne spune Isus si apostolii.

    Pavel a predicat Evanghelia Harului lui Hristos,si a spus ca daca vine cineva,chiar si un inger din Cer,cu o evanghelie diferita de cea predica de el,sa fie anatema. Deci vedem o siguranta care ne-o ofera Apostolul Pavel. Pot sectantii astia sa afirme ca si Pavel? Ma indoiesc. Ei predica baliverne preluate de Branham,sau Frank de prin toate cartile. Credeti ca Frank nu a preluat ceva ? Nu degeaba este "'doctor in teologie"". Eu de ex.am intalnit multe invataturi scrie de Frank si care se regasesc in culte. Cititi ""Apocalipsa - o carte cu 7 peceti"" si o sa va convingeti. Contine o ciorba de teorii plecate de la Branham plus altele preluate din teologia baptista,penticostala.

    RăspundețiȘtergere
  2. De cand ai trait dezamagiri in Mesaj si ai plecat de Dumnezeu te-ai indoit vreodata frate Lica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. In cele mai dificile momente m-am indoit de intelepciunea Lui.

      Nu am fost atat de sigur ca stie exact ce face. Ca nu stie cat sufar si ca nu intervenise atunci cand pierdusem tot. Familie, afacere, bani multi, masini, prieteni, frati, apropiati, relatii, credibilitate, speranta, energie, zambet, entuziasm etc. Si in acele momente grele El a permis celor pe care i-am iubit si ajutat, sa ma calce in picioare fara sa le fi gresit cu ceva.

      Trebuie sa treaca cativa ani sa privesti in urma sa intelegi, altfel numai cei care au credinta foarte speciala rezista deplin in acele momente. Eu nu am fost unul de acela perfect. Am avut mereu credinta puternica, dar nu perfecta.

      Tiparisem predica "Credinta perfecta" de Branham, si stiam bine ce spune despre asta, dar am invatat in timp mult mai mult decat el spune.

      Credinta perfecta nu e numai asa cum spune Branham adica sa obtii tot ce ceri, atunci pe loc.

      Ci este cu mult dincolo de asta. Sa ramai tare chiar daca nu primesti ce ai nevoie disperata si sa intelegi ca Dumnezeu nu raspunde pentru ca iti vorbeste in altfel si chiar atunci te invata lectii pretioase de viata. Iti transforma esecul in lectii de viata valoroase.

      De aceea nu ma mai mir de ce cartea "Torturat pentru Cristos" a lui Wurmbrand s-a tiparit in mai multe exemplare decat aproape toti vindecatorii din anii 50 ai Americii, inclusiv Roberts si Branham.

      De ce asta? Pentru ca oamenii au nevoie de un mesaj transformational, ca cel a lui Wurmbrand, nu de cele impresionante ca a lui Branham.

      Multi au fost impresionati de slujba lui dar au ramas goi, in schimb suferinta si biruinta din inchisoare a lui Wurmbrand contine mesaj transformational bogat in continut.

      Ștergere
    2. Credința mai specială? Nu am mai auzit.. Credința sau necredință.

      Ștergere
    3. Nu ai auzit pentru ca Branham stia ca totul este doar in alb si negru. De 'credinta mica' de ex. stiai?

      Ștergere
    4. Domnul a spus ucenicilor "Putin credinciosilor", insa Branham a zis ca exista ori credincios ori necredincios si tipa si critica pe altii.

      "Credinta perfecta" a lui Branham a ajuns sa fie murdarita tocmai de el insusi, deoarece el in loc sa slujeasca cu ea si sa ajute si in anii 60, ca si inainte, el a inceput sa critice pe altii numindu-i "credinciosi prefacuti" si alte etichete negative.

      Uite ca vedem in Biblie ca Domnul nu priveste atat de ingust, precum Branham si altii.

      Domnul arata ca are o anumita flexibilitate si intelegere fata de fiinta umana, stiind bine ca multi sunt macinati de indoiala, frica si temeri desi acestia sunt mantuiti. El are leac, nu manie si ura in asemenea cazuri.

      Din pacate, Branham nu a inteles niciodata gandirea aceasta bogata a lui Dumnezeu fata de noi, oamenii.

      El a vazut la modul extrem aproape orice. Ori asa, ori asa.

      De aici si atitudinea multora de la mesaj de a taia si spinteca pe altii, fara sa inteleaga duhovniceste viata, credinta si fiinta umana.

      Acestia actioneaza conform cu sentimentele negative ce le detin si dupa "doctrina" din linia lor de la mesaj, si nicidecum dupa intentia lui Dumnezeu pentru oameni, frati, lideri, societate, viitorul adunarii si scopul divin al acesteia pe pamant.

      Ștergere
    5. Branhamismul - ca orice alta secta dealtfel - se caracterizeaza prin gandirea alb si negru, adica "ori suntem, or nu suntem..." Asa ca la ei nu este loc de oscilatii, indoieli, frici sau slabiciuni, pe care orice om le are de mai multe ori in cursul vietii. Si natura ne invata ca totul se repeta, ca un val, ca o unda (flux, reflux, etc...)

      Asa ca nu va mirati daca intalniti in Branhamism oameni cu probleme psihice, datorata fricii ca si-au "pierdut credinta" sau ca "nu mai sunt mireasa" si alte lucruri.

      Nimeni nu merge o viata intreaga cu masina cu piciorul la maxim in pedala. Asa e si cu credinta, ea poate fi cand mare, cand mica. Nici bateria la telefon nu e tot timpul 100%. Nici pulsul, temperatura corpului sau tensiunea arteriala nu este mereu aceeasi...

      Dar oamenii nu inteleg ca acesta este un lucru perfect natural, mai ales ca starea psihica si sufleteasca (cea de care depinde "credinta") este influenäatü de enorm de multi factori. In secte insa e vorba de "totul sau nimica", asa se face ca multi se imbolnavesc pentru ca nu recunosc si nu accepta fluxul natural al lucrurilor.

      Si mai rau de catr atat, deoarece acesti oameni au probleme ei insisi, incep sa se separe de altii, sa ii taie si sa ii spintece, sa spuna ca ceilalti sunt de fapt necredinciosii, credinciosii prefacuti, sau credinciosii de granita... Prin aceasta ei incearca sa scape de problemele propii, proiectandu-le asupra altora. Dar nu scapa, pentru ca in afara de atitudinea rautacioasa pe care o afiseaza, efectele acestei psihoze se vor manifesta pe alta parte, in familie, biserica, la serviciu, sau chiar si ca boli in trupul fizic.

      Shalom
      Abel

      Ștergere
    6. Asta produc sectele:Oameni psihopati sau lipsiti de empatie. Chiar daca tocmai asta e esenta mesajului lui Isus: Empatia,compasiunea,iertarea celorlati si implicit iertarea ta proprie,sacrificiul etc. Sectele intotdeauna ghideaza oamenii spre o pista gresita.Stiti de ce?Fiindca sunt centrate in jurul Eul-ului persoanei care a fondat secta/miscarea respectiva. In cazul branhamismului-Branham,in cazul frankismului-Ewald Frank. De aceea pot sa spun ca acestea nu sunt miscari spirituale autentice,fiindca nu te pun in legatura cu mesajul lui Isus,ci cu mesajul lor propriu care se bazeaza pe versete rupte din context si rastalmacite intr-un mod extrem .

      Ștergere
  3. Asta e altceva frățioare. Da nu credința specială. De așa ceva nu scrie nicăieri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O credinta care face lucruri neobisnuite este speciala, ce e asa de greu de inteles?

      Ștergere
    2. Si ce conteaza credinte speciale ? ""Dupa roade ii veti cunoaste"". Nu dupa capacitati.

      Ștergere
  4. Dezamagiti toti pentru ca nu a venit Rapirea in anul 1977 asa cum Branham le-a promis "prin inspiratie divina" s-au sinucis in 1978 aproape 1000 de prieteni a lui Branham.

    Toate sectele astea aduc moarte distrugere si suferinta. Branham le-a prorocit de bine la toata adunarea. Nici de data asta nu a ghicit. Liderii isi macelaresc urmasii fie spiritual, psihologic si iata ca unora le tine si fizic.

    Dumnezeu este iubire, pace, armonie, comunicare, crestere, facere de bine, vindecarea inimii, a familiilor, unitatea adunarilor, impacarea si conlucrarea liderilor, viziune si actiune. Asta nu mai cred oamenii in momentul in care creierul lor este spalat si se automutileaza spiritual si sufleteste, iar in multe cazuri, din pacate chiar si fizic.

    "Paziti-va de lupii care va sfasie" a zis Domnul si apos Pavel. Acestor lupi le place sa distruga vieti si destine numai ca ei sa iasa in evidenta. Se si chinuie alti lupi sa apere haita si pe liderul de haita deoarece ii sunt supus si sunt manipulati prin frica.

    De ce urmasii mesajului lui Branham nu au puterea si forta sa spuna minciunii, minciuna, si falsului, fals?

    Ar trebui sa isi puna singuri intrebarea: "De ce imi este mai mare frica de Branham decat de Dumnezeu? Dumnezeu va da voie sa cautati, sa cercetati, dar Branham va ameninta daca va permiteti sa va indoiti. Voua dragi frati chiar nu va e clar ce se ascunde acolo?

    De ce se tem?

    Deoarece nu traiesc conectati la iubirea lui Dumnezeu ci la amenintarile stupide a lui Branham. Ei nu sunt siguri ca Dumnezeu este mai mare si mai presus decat un om, fie el si vindecator, sau "profet".

    Biserica infiintata si ridicata de Branham pentru prietenul lui psihopat si nebun Jim Jones este clasata ca fiind "cea mai infioratoare sinucidere in masa din istoria lumii."

    Cum de Branham iarasi este in top la influenta negativa si distrugere?

    http://www.romaniatv.net/odiseea-terorii-top-10-cele-mai-faimoase-sinucideri-in-masa-din-istorie_233163.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant.Nu am stiut ca si-au taiat gatul 1000 de oameni,pentru minciunile unui asa zis profet. Trebuia sa le dea de gandit cand Branham a avut anumite viziuni si nu sau implinit. Dar probabil din cauza catorva minuni oamenii au ajuns sa creada tot ceea ce le spunea Branham. Au fost vrajiti de semnele si povestile unui om. De aici pana la idolatrie nu mai e decat un pas.

      Bine a spus cineva: "" Linia care separa credinta de ridicol este foarte subtire"".

      Ștergere
    2. am citit cu faimosaele sinucideri dar nu am gasit nici unde ca sar fi omorat 1000 de oamenii poti sa imi dai sursa de unde ai citit multumesc.

      Ștergere
    3. "Jim Jones had anti-social personality disorder." Tulburare de personalitate anti-sociala, izolatorie.

      E o afectiune psihica care se manifesta prin izolare proprie si influentarea altor oameni sa faca la fel.

      Pentru a reusi ei gandesc un plan -diabolic- in care critica sistemul, lumea, politica, religia, totul si creeaza in jurul lor iluzia ca stapanesc situatia si ca sunt alesii lui Dumnezeu pe pamant.

      Dupa aceea le poate spune sa faca orice, oricui, a fost suficient de mult manipulat.

      Ei folosesc "dreptul de liberatate" pentru a-si mutila destinul si viata.

      Sectele ale caror lideri sufera de aceasta tulburare de personalitate anti-sociala isi izoleaza urmasii de restul societatii si le impune "propriul adevar", adica ceea ce el vede despre adevar, viata, credinta. Toti care urmeaza un astfel de lider ar trebui sa isi faca griji si sa il testeze.

      Il poate critica fara frica, fara teama de consecinte? Il considera "alesul" orasului? Tarii? Planetei?

      Am vazut aceasta tulburare anti sociala manifestata uneori foarte violent si in viata lui Branham. De fapt aici este motivul criticilor lui excesive si nemaioprite asupra societatii, altor biserici, femei, samd.

      Nu este trist sa vezi ca oameni bolnavi mental conduc mii si milioane de oameni naivi care sunt dependenti emotional de a auzi ca "sunt alesii, sunt mireasa".

      Concluzia psihologica este ca aproape tuturor urmasiilor mesajului lui Branham, le este practic satisfacuta nevoia emotionala de a fi cineva special "mireasa" si de a fi separat de lume din cauza lipsei sigurantei de sine si a lipsei stimei de sine, care pot avea radacini adanci in copilarie in urma abuzurilor suferite, respingerilor avute.

      Ștergere
  5. "Cum de Branham iarasi este in top la influenta negativa si distrugere?

    http://www.romaniatv.net/odiseea-terorii-top-10-cele-mai-faimoase-sinucideri-in-masa-din-istorie_233163.html"

    Unde il vezi tu pe Branham aici?

    Cand Branham spune de anul 1977,a fost doar o parere personala a lui "eu prezic, Domnul nu mi-a spus aceasta". Am citit cam orice predica aparuta de el si nu am vazut intalnit sa "bata in cuie" acest an.Cat despre afirmatiile din Cartea Epocilor, multe din ele sunt adaugate si retusate din parerea personala a lui Lee Vayle.
    Daca te uiti in Bible pana si apostolul Pavel a scris intr-un loc "eu scriu, nu Domnul mi-a spus" si in alta parte "ce va scriu eu acum este o porunca a Domnului"

    Dar indiferent ce o sa se scrie mai departe, nu o sa pot schimba mentalitatea pornita de a distruge orice Dumnezeu a facut prin slujba fratelui Branham.

    E ultimul meu comentariu aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)). Esti funny. In Biblie scrie clar sa nu ascultam de prezicatori. Crezi ca un pretins om al lui Dumnezeu trebuie sa prezica? Daca da,calca in picioare ceea ce scrie in Biblie. Dar voi nu mai judecati normal adica prin prisma Cuvantului,ci va lasati condusi de povestile tesute in jurul lui Branham. De aceea ii tineti apararea intr-un mod orbeste,fanatic,fara un fundament biblic.

      Daca era vorba de alt predicator,imediat sareati cu gura si spuneati ca prezice. Asa cand este vorba de stapanul si mentorul vostru Branham,incepeti sa fiti foarte toleranti cu teoriile lui antibiblice. Si de ce toate acestea?Doar fiindca se spune ca a facut niste vindecari? Suntem chemati sa ne uitam la vindecari sau la Domnul Isus si cuvantul Sau? Uitati-va la cei care sau luat dupa vindecarile lui Jim Jones: si-au pus capat zilelor,doar fiindca i-a impresionat orbeste niste pseudovindecari si scamatorii facute de Jim Jones.

      Pe cine urmati voi de fapt?Pe Domnul sau pe Branham? Cand urmezi pe cineva crezi TOT ceea ce a spus acesta,fara carteli si sovaieli. Voi nu aveti propasire si dragoste intre voi tocmai din cauza ca faceti din predicile lui Brnaham o alta evanghelie.

      Ștergere
    2. Din ce predici citeşti tu? Din alea ciopârţite de cenzorul credincios?

      Oooo, cum sa ne lasi asa? Hai nu pleca, acuma când mă pregătesc să-ţi dedic un întreg articol despre 1977?

      ABEL

      Ștergere
    3. Gata articolul, e pe teava, Lica :)

      Ștergere
    4. Branham a zis :"impreuna cu inspiratie divina, prezic...." dar nu asta e doar problema ci faza in sine caci in anii 50 zicea: "daca auziti ca un om spune ca el stie cand Domnul va veni acel om va minte".

      Deseori el folosea chestii de acest gen si apoi, zic din pacate, el a devenit subiectul lui insusi.

      Branham a devenit "omul acela" in multe cazuri. Intelegeti de ce Domnul a zis "nu judecati ca sa nu fiti judecati?"

      Branham a zis: "Daca un om va acuza acela este inspirat gresit, satana il conduce si este parasul fratilor, sarpele, etc" Dupa 6 ani el a devenit acuzatorul acela predicand ACUZATIA intr-o stare de isterie fara precedent in slujba sa. Incredibil.

      Branham a zis: "daca un om crede ca stie tot acel om este fals" Apoi el a devenit acel fals cand a zis ca Dumnezeu i-a descoperit "toate tainele lui, ingerului al 7 lea"

      Branham a zis:" Nu judecati pacatosul, betivul, lasati sa fumeze tigara lui si prezentati in smerenie iubirea lui Dumnezeu pentru acela" Apoi le-a zis:" sugatoare de tigari, scroafe, galeti de gunoi, catele, porci".

      Branham a zis:"dca cineva spune ca eu sunt Domnul asta m-ar face un fals si un anticrist. Eu sunt fratele vostru, pacatos salvat prin har." Apoi a zis: "Si ei nu cred ca Dumnezeu este aici din nou ascuns in spatele pieli umane, chiar aici la platforma. Si Ilie din acest timp este Domnul Isus Cristos, nu un om ci Dumnezeu."

      E plin de asa ceva in brosuri. Dar trebuie sa intelegi ce inseamna ce spune, cand spune ceva. Asta e mesajul lui Branham: UNIVERSUL HAOTIC SI CONFUZ. Fratii care nu sunt seriosi in studierea mesajului nu inteleg aceste lucruri. Ei se bucura ca Branham a creat veverite si le-a ucis imediat" Si-a creat motivul pentru a ucide.

      Nu-mi mai pierd timpul sa le caut si sa imi amintesc, dar ca idee am vrut sa spun asta. Nu vreau ca sa conving pe nimeni de nimic. Nu e treaba mea sa fac asta, nu sunt responsabil de ce crede cineva ci sunt doar de ceea ce scriu aici.

      Branham a fost nevrotic, a avut dreptate si e bine ca a fost sincer in unele momente, spunanddu-ne luptele sale psihice si contradictiile de la cer la pamant, deoarece asta ne ajuta acum sa vedem directia gresita pe care a luat-o, mai ales dupa 1961.

      In schimb apost. Pavel zice:" daca un inger din cer, sau EU INSUMI vin si va spun altceva SA NU MA CREDETI." Ati auzit asa ceva la Branham? Nu. Ati auzit asa ceva la mesaj? Nu. Vedeti? Asta este smerenia adevarata. Sa stii cand ai nevoie sa te corectezi.

      Stiti de ce nu ati vazut aceasta claritate dumnezeiasca la Branham si la mesaj? Va las pe voi sa raspundeti.

      Ștergere
    5. Scuze, ba da acum l-am vazut si am si postat. Multumesc frumos.

      Ștergere
    6. Lica nu te supara dar eu nu cred ca a creat veverite hai sa fim seriosi odata. Povesti de copii urate cand omoara amaratele de veverite :))

      Ștergere
    7. DAca nu sunt martori nu se poate crede asa ceva.Fiind o personalitate mistica exacerbata,Branham punea pe seama lui Dumnezeu orice i se intampla la un moment dat. De exemplu daca era in padure singur si se ruga si apoi apareau langa el niste veverite,asa cum sunt mari sanse sa apara fiind intr-o padure,Branham imediat punea asta pe seama lui Dumnezeu si predica oamenilor ca Dumnezeu a creat taman pentru el niste veverite.

      Vedeti nevoia lui Branham de a-si da importanta? Exact pentru el Dumnezeu a creat niste veverite. E clar ca relatarile acestea sunt scoase din maneca,inventate de Branham,asa cum a fost si aia cu norul,sau cea cu vocea de la botez din 1933. Nici un martor,nimic. De ce sa credem povesti? Fiindca asa a vrut ""fratele Branham""? Fratii predica aceste lucruri cu atata convingere si fanatism de parca ei au fost martori la aceste evenimente.

      Oare Dumnezeu se identifica cu minciunile unui om? De ce nu il lasa ei pe Dumnezeu acolo unde este si pe Branham cu minciunile lui la locul lui?

      Ștergere
  6. Seamana aceasta afectiune psihica cumva cu Branham Frank si alti asa zisi "lideri alesi" speciali?

    Narcisistul este descris ca fiind excesiv preocupat cu problemele de putere, prestigiu si vanitate personale.
    Este o tulburare strins legata de auto-centrism.

    Criteriile de diagnosticare a narcisismului patologic cuprind urmatoarele:
    - un simt grandios de auto-importanta (isi exagereaza succesele si talentele, asteapta sa fie recunoscut drept superior fara a avea multe realizari)
    - este preocupat cu fantezii asupra succeselor nelimitate, putere, stralucire, frumusete sau dragostea ideala
    - crede ca este special si unic si ca poate fi inteles doar de persoane cu statut special
    - cere admiratie excesiva
    - asteapta tratamente speciale
    - exploateaza alte persoane pentru a-si atinge propriul scop
    - ii lipseste empatia: nu vrea sa recunoasca sau sa identifice nevoile si sentimentele altora
    - este invidious pe altii sau crede ca alte persoane sunt invidioase pe el
    - este arogant
    - prezinta paranoia usoara sau moderata
    - face asocieri si sugereaza afilieri cu nume si persoane importante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "un simt grandios de auto-importanta"
      "este preocupat cu fantezii"
      "crede ca este special si unic si ca poate fi inteles doar de persoane cu statut special" (deci povestea cu profetul unic si mireasa unica s-a nascut dintr-o afectiune psihica a lui Branham? e posibil.
      "cere admiratie excesiva" (sau recunoastere exclusiva)

      Profilul perfect a lui Branham....

      Dumnezeule!!! Nu pot sa cred. Am fost sclavi unor deviati mental care ne-au inselat si au folosit sinceritatea si dedicarea noastra pentru Domnul.

      Ștergere
    2. - ii lipseste empatia: nu vrea sa recunoasca sau sa identifice nevoile si sentimentele altora.
      Acestia sunt liderii de la Mesajul Orei. Niste lideri PSD de la Mesaj. Sunt deviati mental este bine spus. Asa este. Nu le pasa decit de ei. Ei sint gardieni la inchisoarea lui Branham. Sufletele din inchisoare sint cei de la Mesaj.

      Ștergere
  7. Sociopaţii nu ştiu ce înseamnă ruşinea, nu se simt niciodată vinovaţi de nimic şi nici nu au avut vreodată remuşcări. Creierul lor a blocat efectiv procesarea unor astfel de sentimente. Asta le permite să trădeze oamenii din jurul lor, să-i ameninţe sau să le facă rău fără să stea pe gânduri. Îşi văd numai propriul interes, chiar dacă asta înseamnă să se folosească de ceilalţi.

    Inventează poveşti extraordinare despre viaţa lor care trebuie să pară a fi cea mai cea. Exagerează orice întâmplare până la ridicol.

    Sociopaţii caută să-i domine pe ceilalţi şi să câştige în orice circumsanţă, cu orice preţ. Urăsc ideea de a pierde într-o confruntare, îşi apără cu tărie minciunile pe care le ţes cu mare iscusinţă chiar dacă la prima vedere par absurde.

    Sociopaţii nu îşi cer niciodată iertare pentru că, în opinia lor, nu greşesc niciodată. Ei oricum nu ştiu ce înseamnă sentimentul de vină. Chiar dacă li se aduc dovezi clare asupra faptului că au greşit, ei nu îşi vor cere iertare, ba mai mult, vor sări la atac.

    Ei cred că deţin adevărul absolut. Te duc de nas cum vor, schimbă realitatea după bunul plac, te fac să crezi că cerul este roşu când el este, de fapt, albastru.

    RăspundețiȘtergere
  8. Paranoia se defineste ca delir cronic, bine structurat si organizat, in care bolnavul manifesta un orgoliu excesiv determinat de hipervalorizare, de exces de autoapreciere.

    De asemenea, se caracterizeaza prin componenta cu care, in general, este identificata paranoia in limbajul comun: neincredere in ceilalti, suspiciune.

    Paranoicul are tendinta de a persevera in propriile judecati si convingeri, fara nicio intentie de a verifica valabilitatea lor.

    Ceea ce elimina paranoicul – dintr-o nevoie maladiva de certitudine cu orice pret – sunt nuantele, ambiguitatile, evolutia in timp sentimentelor, ideilor si intereselor celorlalti. Pentru el, lucrurile sunt ori albe, ori negre – mai precis, negre! – si asa raman.

    Paranoia este o psihoza care se manifesta predominant pe taram cognitiv. Paranoicul, victima unei mreje de inchipuiri, nu este lipsit de logica. El conexeaza fapte intamplatoare, fara legatura intre ele si creeaza din ele un sistem de argumentatie logice care il conduc spre convingerile sale morbide. Asa se face ca el va vedea mereu altceva in spatele aparentei, va interpreta in maniera sa vorbele celorlalti, va cauta – si va gasi! – in toate imprejurarile tradarea, subminarea autoritatii sale, prejudicierea intentionata, lipsa de consideratie din partea celorlalti.

    Delirurile specifice paranoiei sunt grupate de specialisti in doua categorii: megolamania (mania grandorii) si mania persecutiei. Acestea pot coexista.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Smeritul" de Branham era de fapt un mare megaloman care sia permis sa isi spuna ca e ingerul ales si mesagerul unic si prorocul Ilie si alte asemanari cu Moise si Avram si Isus si Pavel bietul Branham suferea de mania grandorii si a unicitatii si totodata ca el e persecutat si neinteles de nimeni decat de "o categorie speciala".Narcisisti, sociopati si paranoici majoritatea de la mesaj au fost inselati de un bolnav psihic

      Ștergere
    2. Exact.

      "Smeritul frate" Branham. Incredibil cate asemanari. La toate 3 boli, parca citesc despre oamenii de la mesaj...dar mai ales despre liderii lor....E chiar incredibil in ce haos am fost...

      Asta e tare: "bolnavul manifesta un orgoliu excesiv determinat de hipervalorizare".
      Stiti cumva pe cineva care se credea ingerul epocii, mesagerul unic al orei, profetul Ilie, Dumnezeu in trup din nou, Avraam, Moise si toti sfinti la un loc iar pe cei care nu erau de acord cu ei ii "vopsea" cu toti dracii?

      Oamenii bolnavi au nevoie sa se trateze, nu sa influenteze si sa insele milioane de naivi, unul am fost chiar eu.

      Ștergere
  9. Foarte interesant. Multumesc.

    Intradevar exista multe asemanari cu Branham si cu unii din liderii de la mesaj pe care eu personal ii cunosc de multi, multi ani.

    Sunt materiale bune pentru scris un articol intreg.

    Desi stiam, imi este acum mai limpede de ce ei nu intentioneaza sa verifice mesajul, sa compare in mod sincer cu adevarul, cu bunavointa si eventual sa corecteze devierile pe care le observa.

    Se pare ca ei nu mai pot face asta, deoarece au probleme. Mari probleme.

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi dau seama ca fratele Branham nu a facut intentionat si asa era el, nu vreau sa spun sa il jignesc dar era defect in multe lucruri si asta la facut sa greseasca. Sa bagat in multe invataturi unde nu ii era locul.Mie imi pare foarte rau de asta pentru ca eu iubesc Mesajul si pe prorocul din acest timp.Acum vreau sa pastrez tot ce este bun si restul las deoparte.va salut pe toti fratii cu 1 Cor 13. Iubirea pentru Dumnezeu si oameni este tot ce va ramane in picioare restul cad toate. Amin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce il numesti ""prorocul din acest timp"' ?.

      Ștergere
    2. Pentru ca el a fost mai aparte.Eu asa am vazut.Sau trebuia sa fie cineva care spune pe nume la anumite lucruri.

      Ștergere
    3. Scuza-ma dar asta este un argument jalnic. In Biblie nu scrie sa ii numim pe cei ""mai aparte"" proroci.




      Ștergere

Omul intelept ataca idei, nu persoane. Asta este si legal si biblic.
Comentariile ce contin atacuri la persoana, defaimari, calomnieri, discriminari, rasism si limbajul neadecvat risca sa fie sterse.