marți, 29 decembrie 2015

Secta - branhamismul ca secta


Este incredibil de asemanator tiparul sectelor in general. 



In timp ce cititi ganditi-va la miscarea numita mesajul orei. Aceasta miscare a fost fondata de autoproclamatul profet William Branham care in realitate a fost un evanghelist de succes in anii 1950.

Desigur ca lucrurile la mesaj merg mult mai adanc decat studiul de mai jos, si acesta patrunde mult in sfera misticului si al experientelor "supranaturale" personale ale lui Branham din care a facut lectura si doctrina obligatorie pentru urmasii lui. 

A mers atat de departe in ratacire, incat a schimbat valoarea mantuirii Evangheliei cu mesajul lui propriu. Astfel, mantuirea si Dumnezeu au devenit proprietatea lui si el le dadea numai celor care ii credeau mesajul.

Majoritatea urmasilor lui, nu au nici o sensibilitate fata de Evanghelia lasata in Cuvantul Sfant, Biblia, ci sunt emotionati si captati doar la ideile pe nedrept numite "Cuvantul descoperit" -dovedite ca fiind false si plagiate- ale lui Branham. 

Acesta a injectat zeci de idei toxice, minciuni si invataturi false in mintile si sufletele oamenilor sinceri care l-au crezut pe cuvant.

Si pe langa acestea, a facut un lucru diabolic, demn de anticrist: a "anulat" valabilitatea Jertfei lui Isus pentru oameni, incepand cu anul 1963. 


Trăsături principale ale sectelor religioase

Bogdan Mateciuc

Ce este o sectă?
Prin definitie, secta este o grupare care s-a desprins dintr-o structură/organizatie initială, în scopul corectării unor abateri doctrinare atribuite structurii-mamă. Există, de asemenea, secte desprinse din alte secte.
O sectă este un grup sau o miscare caracterizată printr-un devotament sau dedicare exagerată fată de o persoană, o idee sau un obiect, folosind tehnici de manipulare si control care nu sunt etice (de exemplu, izolarea de prieteni si membri ai familiei, debilitare, folosirea unor metode pentru a mări sugestibilitatea si supunerea, controlul informatiilor, anularea individualitătii sau a judecătii critice, promovarea dependentei fată de grup si teama de a-l părăsi, etc.) în scopul atingerii scopurilor conducătorilor de grup, în defavoarea membrilor, a familiilor lor sau a comunitătii.
Sectele pretind o anumită pozitie pentru ele sau pentru conducătorii lor, ceea ce le asează în opozitie cu societatea si/sau cu familia. Ele adoptă atitudini fătarnice, propagandistice, pentru a câstiga noi membri. Într-o lume în care cifrele vorbesc, un număr mai mare de membri creează iluzia de veridicitate învătăturii religioase.
Caracteristicile unei secte
Voi prezenta mai jos câteva dintre aspectele care caracterizează sectele religioase, cu precizarea că aceste trăsături nu se regăsesc cumulativ la toate sectele, ele variind destul de mult de la o grupare la alta.
1. Ruptură abruptă cu crestinătatea istorică. 
Deoarece secta crede că întreaga Biserică crestină a devenit apostată la scurt timp de la moartea Apostolilor si că Dumnezeu a dat conducătorilor sectei o nouă lumină privind adevărul mântuitor. În consecintă, ea s-a despărtit de Biserică si a devenit complet independentă. Astfel, pentru secte, istoria Bisericii este o chestiune simplă: de pe vremea lui Hristos nu s-a întâmplat cu adevărat nimic important în Biserică, până când fondatorul sectei a început organizarea a ceea ce este salutat acum ca singurul popor adevărat al lui Dumnezeu. Secta se bucură de separarea initiată si este foarte multumită să rămână separată.
2. Tendinta spre perfectionism. 
Membrii sectei se simt mult mai sfinti fată de cei din alte grupări religioase, mai ales fată de membrii Bisericii istorice. 

Pentru sectă nu este importantă o sensibilitate fată de păcat, materializată prin convingerea că nu suntem la înăltimea asteptărilor în privinta îndeplinirii a ceea ce vrea Dumnezeu de la noi. 

Membrii sectelor se laudă cu ceea ce fac. Ei pretind că ascultă de Dumnezeu si îndeplinesc lucrări pe care altii le neglijează. 

Ei cred că Dumnezeu foloseste standardul lor în ce priveste faptele si se consideră singurii care-l satisfac. Ca urmare, celelalte grupări sunt moarte spiritual, ipocrite si crestine doar cu numele.
3. Tendinta de a supra-aprecia lucrurile secundare. 
Mai precis, sectele tind să ia anumite adevăruri secundare si să le dea o importantă mai mare decât li se cuvine, în timp ce chestiuni de importantă majoră sunt nesocotite. Rezultatul este că teologia sectei devine unilaterală si deformată. De obicei aceste adevăruri sunt cele care au dus la nasterea sectei sau care mentin acum separarea. Membrii sectelor au versete speciale în Scriptură pe care numai ei le înteleg corect si pe care le consideră providentiale în sustinerea teologiei lor.
4. Comunitatea exclusivă a celor mântuiti. 
Secta se absolutizează pe sine prin pretentia că numai ea ar reprezenta comunitatea celor mântuiti/iluminati/alesi. Prin contrast, Biserica este fie apostată, fie unealta diavolului. 

Membrii sectei sunt prezentati ca sfinti, în timp ce păcatele celorlalti sunt amplificate. Dumnezeu devine astfel proprietatea grupării, El apreciindu-i pe toti oameni asa cum face aceasta. Prin urmare, Dumnezeu îi foloseste numai pe membrii sectei ca instrumente pentru a-si revela voia si adevărul Său. Ei au astfel o misiune specială. 

Secta se ridică pe sine la pozitia transantă a lui Iisus, aplicându-si cuvintele Lui: "Cine nu este cu mine, este împotriva mea." Ea nu se multumeste cu atitudinea pe care Iisus a recomandat-o ucenicilor Săi: "Cine nu este împotriva voastră, este pentru voi" (Luca 9:50).
5. Rolul central al grupării în sfârsitul lumii. 
Secta este convinsă că a luat nastere conform unui plan special al lui Dumnezeu, pentru a umple un loc lăsat gol de Biserica depărtată de la credinta adevărată. Deseori, nasterea sectei marchează un moment istoric în escatologia lumii. Sfârsitul lumii joacă un rol determinant în teologia grupării: ea devine arena pe care se va desăvârsi glorificarea sectei, atunci când toti ceilalti vor fi înfrânti. Desi poate fi mică si neînsemnată, atunci când vine ziua încheierii socotelilor, ea va primi de la Dumnezeu locul de onoare pe care îl merită. Ea este mesagera, cea care pregăteste revenirea lui Hristos si participantă alături de Dumnezeu la judecata finală.
Pe evreii vinovati de mândrie spirituală cu privire la locul lor, Iisus i-a avertizat: "Multi de la răsărit si de la apus vor veni si vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov în împărătia cerurilor. Iar fiii împărătiei vor fi aruncati în întunericul cel mai din afară" (Mat. 8:11,12).
6. Conducător carismatic sau mesianic. 
Acesta fie se consideră Dumnezeu, fie numai el interpretează Scripturile asa cum ar voi Dumnezeu, interpretări care nu pot fi contestate de membri. Conducătorul este auto-numit si nu se subordonează nici unei alte autorităti. El hotărăste cum trebuie să gândească, să reactioneze sau să simtă membrii în diferite situatii ale vietii.
7. Dependentă psihologică fată de grup. 
În timp, membrilor li se induce credinta că părăsirea sectei echivalează cu părăsirea lui Dumnezeu si cu pierderea mântuirii. Astfel, secta capătă un rol tot mai mare în viata individului, cu valente de viată socială si familială. Prin urmare, membrii au tendinta să rupă legaturile cu familia si cu prietenii care nu frecventează gruparea respectivă. Ei renuntă la telurile în viată si la activitatile de interes pe care la aveau înainte de a se alătura grupului; întreaga lor viată începe să graviteze în jurul sectei, rezultând o izolare de societate - restul lumii nu sunt mântuiti, nu sunt crestini, nu sunt transformati; Secta devine singura sursă valabilă de informare.
Lumea este împărtită în noi si ei: curati si păcătosi, binele absolut si răul absolut. Persoana trebuie să se schimbe în permanentă pentru a se conforma normelor grupului; tendinta spre rusine si vina sunt folosite ca pârghii emotionale pentru a-i influenta si manipula pe membri.
Dacă persoana se izolează de familie sau de societate, ea îsi poate pierde simtul realitatii. De aici decurge un comportament nefiresc în societate, la serviciu, etc. Dacă individul nu petrece timp de unul singur, el îsi va pierde capacitatea de a fi obiectiv si de a avea o imagine corecta asupra lucrurilor.
Premize pentru convertire
Farber, Harlow si West (1957) au lansat termenul de "sindrom DDT" pentru a descrie transformarea la nivelul gândirii suferita de prizonierii din războiul din Coreea: debilitate, dependenta, teama. Lifton (1961), care a studiat modificarea gândirii folosita în universitatile din China, a demonstrat ca procesul nu necesita afectiuni sau probleme fizice. Cultele contemporane, care nu dispun de ajutorul statului, au mai multe în comun cu aceasta transformare a gândirii decât cu situatia prizonierilor de război, în sensul ca ele nu folosesc forta fizica. Pentru a-si controla subiectii, ele recurg la subterfugii si la domeniile naturale de intersectie între ele si individ. Sectele induc stări de dependenta pentru a obtine controlul asupra membrilor si folosesc metode de pedeapsa psihologica pentru a întretine acest control. Procesul, după opinia mea, poate fi descris pe scurt ca un sindrom DDT modificat: debilitate, dependentă, teamă.

Daca esti intr-o secta falsa si periculoasa, esti obligat sa crezi toate ideile lor.
Daca pui intrebari de bun simt, esti jignit, umilit si in final dat afara.
Asa ca pune intrebari fara frica. 

Desi procesul descris aici este complex si variat, cele de mai jos reprezintă schema clasica de aderare la o sectă:
  • Individul vulnerabil se întâlneste cu grupul.
  • Conducătorul (conducătorii) grupului se prezintă pe sine ca un binevoitor care îi poate îmbunatati viata.
  • Individul răspunde pozitiv, are parte de o crestere a respectului de sine si a sentimentului de securitate, acestea având loc pe fundal psihologic. Individul poate fi considerat ca "racolat".
  • Prin intermediul împărtăsirii de experiente, a mărturisirilor si a exemplelor individualizate, conducătorul(ii) grupul capătă acces la punctele tari si la cele slabe ale individului.
  • Prin mărturisiri ale membrilor grupului, prin denigrarea "concurentei" (alte biserici sau grupuri religioase), prin accentuarea constanta a amintirilor rusinoase ale individului si a altor slăbiciuni, prin îndoctrinarea treptata cu sistemul de gândire strict si închis al cultului, se afirmă superioritatea grupului ca un adevăr fundamental.
  • Mărturisirile membrilor, întărirea încrederii individului în grup, amintirea discreta a slăbiciunilor individului si diferite forme de presiune îi creează individului sentimentul ca bunăstarea lui viitoare, sub toate aspectele, depinde de respectarea credintelor grupului, mai exact a "programului de schimbare".
Aceste tehnici de influentare sunt însotite de o subminare a respectului de sine al individului (de exemplu prin exagerarea păcătoseniei faptelor pe care individul trebuie să le mărturisească), suprimarea sau slăbirea gândirii critice prin alocarea de sarcini care să ocupe cât mai mult din timpul liber al individului si prin repetarea constanta ca numai lucruri rele se pot întâmpla dacă nu se respecta reteta de "transformare" sau mântuire a grupului. Aceste manipulări îl fac pe individ sa-si exprime loialitatea fata de grup si să se angajeze să se schimbe conform cu schema locala. De acum el sau ea va fi considerat ca fiind "pe cale" (ca mergând pe calea "mântuirii", "iluminării", "curătirii", etc.). Dependenta individului fata de grup este deja creata si afirmata implicit sau explicit. Mai mult, el sau ea accepta autoritatea grupului în definirea binelui sau a răului, în inima individului precum si în ceea ce priveste lumea.
Convertitul face apoi obiectul asteptărilor nerealist de mari din partea grupului. Se afirma "cu dragoste" potentialul de care este el capabil, în timp ce membrii grupului mărturisesc cu putere nivelurile la care au ajuns ei sau idolii lor (conducătorii sau fondatorii grupului). Misiunea de căpătâi a grupului (o falsa mântuire) sunt o justificare pentru toate expectatiile denaturate.
Deoarece cuvântul grupului este întotdeauna adevărat iar gândirea "negativa" nu este acceptata, esecurile individului sunt numai si numai ale lui, în timp ce îndoielile personale sau criticile sunt eliminate sau redefinite ca păcate personale. Individul are parte de o alienare tot mai mare. Firea lui de dinainte de a veni în sectă este eliminata; îndoielile cu privire la grup sunt eliminate din gândire; este mentinut sentimentul de vinovatie de a nu te ridica la nivelul asteptărilor grupului. Singura adaptare posibila este fragmentarea si compartimentizarea. Nu este surprinzător deci ca multi doctori considera disocierea ca reprezentând miezul tulburărilor si disfunctionalitatilor legate de secte.
Alienarea individului va atrage după sine ruperea psihologica, dacă nu si fizica, de lumea exterioara, în special de familie. Informatiile din exterior amenintă să tulbure falsul sistem de valori si echilibru al individului, pe care acesta le-a preluat de la grup în încercarea de a se conforma cerintelor implicit afirmate ale grupului. Aceasta alienare accentuează dependenta individului fata de grup.
Grupul promovează echilibrul disociativ al individului, încurajând activ dependenta acestuia, de exemplu prin exagerarea "păcatelor" din trecut si a conflictelor cu familia, prin denigrarea celor din afara, prin folosirea de cântări care să abată orice gândire critica si prin oferirea de posibilităti prin care individul poate ocupa un anume loc în structura grupului (de exemplu a lucra în beneficiul grupului, a vinde reviste pe strada, a munci pentru construirea/întretinerea locului de adunare).
Grupul favorizează dependenta crescânda a individului, prezentând pericole si tragedii care se vor întâmpla dacă individul sau o forta din afară (vizita unui membru al familiei, de exemplu) tulbura echilibrul disociativ care îi permite lui sau ei să functioneze în acel sistem închis. De obicei pedeapsa este de natura psihologica sau metafizica. În unele secte, la initiativa conducătorului grupului sau a unor membrii "fierbinti pe cale", individul este ostracizat, evitat si catalogat ca având un "duh rau" sau ca fiind rebel. Mai mult, individul este avertizat că dacă perseverează în acea atitudine critica, îsi pierde mântuirea si, în general, îl asteaptă iadul. Trebuie amintit ca aceste amenintări sau pedepse apar în contextul unei dependente fata de grup si al unei alienări psihologice (separări) fata de sistemul de suport din trecut. Aceasta face avertizările grupului mult mai puternice decât avertizările folosite de grupările religioase traditionale, de genul "vei ajunge în iad dacă mori având un păcat de moarte".
Rezultatul acestui proces, atunci când este dus până la capăt, este o persoana care vrea să para foarte fericita, dar care ascunde o suferintă adâncă. Cu un zâmbet nenatural pe fata, persoana va mărturisi cum i s-a schimbat viata si chiar cum "fratii" au devenit oxigen pentru ea. În aceste cazuri dependenta este totala iar persoana nu concepe sa-si trăiască viata separat. Întâlniri cât mai frecvente, petrecerea împreună a timpului, presărată cu mărturisiri personale, totul creează un univers închis si îi dau individului senzatia ca nici nu ar putea trai fără grup. Am discutat cu multi fosti membri de secte care, atunci când au părăsit adunarea si au vorbit cu alti fosti membri, a fost surprinsi să constate ca multi dintre "fratii" lor zâmbeau si ei fals, cu totii crezând ca ei sunt singurii care nu se simt bine acolo.
Cine aderă la aceste secte si de ce?
Contrar părerii generale ca membrii acestor secte sunt "ciudati", cercetările si dovezile arata ca majoritatea acestor membri sunt persoane relativ normale, desi o treime se pare ca au avut parte de usoare tulburări psihice înainte de convertire. Trebuie mentionat, de asemenea, că un studiu recent efectuat de Institutul de Sănătate Mintală din SUA arata ca aproximativ 20% din populatia generală are suferă de cel putin o tulburare psihică.
Membrii includ tineri, bătrâni, bogati, săraci, educati si needucati. Nu este usor de identificat tipul de persoana care adera la o sectă. Oricum, experientele clinice si studiile efectuate arata ca marea majoritate a celor care au aderat sufereau de un stres semnificativ (deseori legat de crizele normale ale adolescentei si ale primei tinereti, cum ar fi idile esuate, esecuri la scoala sau confuzii profesionale) înainte de venirea în aceste secte. Deoarece capacitatea lor de a face fata problemelor vietii era redusa, aceste persoane stresate erau mai deschise decât altele la ofertele de "cai către fericire".
Alti factori care pot indica o persoana influentabilă de către o sectă includ:
  • dependentă (dorinta de a fi al cuiva; lipsa de încredere în sine)
  • labilitate psihică (incapacitatea de a spune Nu sau de a manifesta scepticism sau îndoiala)
  • naivitate (capacitate redusa de a analiza critic afirmatiile cuiva, ceea ce vede, aude sau gândeste, etc.)
  • intolerantă la ambiguitate (nevoie de răspunsuri absolute, nerăbdarea de a obtine răspunsuri)
  • deziluzie culturală (înstrăinare, nemultumire de conditia socială)
  • căutarea de sensuri spirituale.
  • singurătate si lipsa prietenilor; secta oferă peste noapte o viata sociala.
  • ignorantă fată de modurile în care un grup poate manipula individul.
Atunci când persoanele vulnerabile pentru unul din aceste motive întâlnesc un astfel de grup care practica tehnici de control al mintii, convertirea se poate produce relativ usor, în functie de cât de bine se potrivesc doctrina grupului, mediul social si practicile de control al mintii cu punctele sensibile ale individului. Persoanele labile, de exemplu, pot fi foarte susceptibile la activitatea de convingere a grupului deoarece le este teama să conteste orientarea dogmatica a sectei.
Convertirea la aceste secte nu reprezintă rezultatul unei alegeri, ci a unei căderi, alunecări sau atrageri. 
Punctele vulnerabile nu sunt de natura să "conducă" individul către un anume grup. Grupul se foloseste de aceste puncte slabe si îi amageste pe indivizi pentru a-i convinge să se alăture si să renunte la modul lor de viata anterior. Manipularea de către grup pe baza punctelor slabe ale persoanei nu este de obicei un lucru rational, gândit sau planificat, ci un mecanism tacit rezultat din mediul strict si închis.
Cum se schimbă cei care aderă la secte?
După ce convertitii se înrolează într-o sectă, modul de gândire, de simtire si de actiune al cultului devine o a doua natura, în timp ce aspectele importante anterioare venirii în sectă sunt suprimate sau se atrofiază prin abandonare. Noi convertiti încep sa-si formeze o carapace datorita asaltului propagandistic al sectei. Încep să apară ca "defazati", rigizi si stereotipici în răspunsuri, cu un vocabular limitat, cu o capacitate redusa de analiza si fatis distanti în relatiile cu ceilalti. Multi parinti au spus: "Acesta nu e copilul meu!". Astfel de constatări întăresc opinia ca membrii unor astfel de secte sunt un fel de "zombi" sau niste roboti. Desi aceasta descriere este o exagerare, ea reflecta totusi faptul ca manipulările sectare formează în timp o forma denaturata de constiinta la unele persoane.
Cu timpul, convertitii reduc din distanta fata de restul lumii, din "defazaj". Învata diferite metode sau adopta atitudini de suprafata pentru a combate opinia generala despre ei si pentru a-i minti mai usor pe altii si pe sine. Deseori ei pierd legătura cu persoanele cunoscute anterior venirii în grup, ca rezultat al opozitiei sectei fata de parinti si de societate. Mai mult, în cadrul grupului devin apreciati pentru conformarea cu cerintele sectei de care au devenit atât de dependenti. Eventual sunt prezentati noilor veniti ca "eroi ai credintei", modele vrednic de urmat.
Dacă li se permite amintirile suprimate sau îndoielile înabusite să vina la suprafata, acestea pot declansa o anxietate care, la rândul ei, poate favoriza anumite stari de cvasi-transa, cum ar fi vorbirea în limbi, în scopul apărării sistemului de gândire, de sentimente si de comportament al cultului. Astfel de persoane pot avea un comportament normal, cel putin la suprafata. Totusi, adaptarea lor la societate depinde de măsura în care si-au păstrat vechiul mod de gândire, telurile, valorile si afectele personale. Un nivel normal de dezvoltare psihologica si integrare a personalitatii este foarte greu de atins.
Cum îi influentează pe oameni apartenenta la o sectă?
Deoarece sesizează deseori schimbările negative care le scapă noilor convertiti, familiile acestora sunt de obicei primele rănite. În încercarea lor de a-si ajuta rudele căzute în aceste culte, familiile au parte de frustrări, lipsa de ajutor, vina si, din cauza ca putini le înteleg situatia, de singurătate.
Membrii pot fi afectati în sensul ca îsi pierd autonomia psihologica. Mai mult, separarea grupului de restul societatii, în numele ideii biblice de "iesire din lume", îi lipseste pe membri de ocazia de a învata din variatele experiente ale unei vieti normale. Membrii pot pierde irecuperabil ani într-o stare de "blocaj al dezvoltării". În unele cazuri, ei au parte de căderi psihice. Copiii din astfel de secte sunt supusi riscului de neglijare din partea parintilor din cauza ca parintii si-au modificat sistemul anterior si normal de afecte, declinându-si acum tacit responsabilitatea pe motivul "voii Domnului" sau al unei entităti superioare.
Cei care părăsesc grupul au parte de sentimente de anxietate, depresie, mânie, teama, vina, tulburări de gândire, "plutire", trecere de la atitudinea sectară fata de lume la una nesectară, sau senzatia ca sunt întepeniti într-o stare intermediară. Aceasta tulburare emotională afectează capacitatea de a lua decizii si de a-si asuma responsabilitătile vietii.
Într-adevăr, multi fosti membri au nevoie de un an sau doi pentru a se întoarce la vechiul nivel de adaptare, în timp de unii suferă căderi nervoase sau rămân afectati psihologic ani de zile.
Nu toti cei care adera la o sectă sunt afectati din punct de vedere psihologic. Unii se refugiază într-o sectă din fata dificultătilor vietii, prea mari pentru ei. Altii au putut păstra o distanta emotională si au urmat secta fără a deveni însă cu adevărat o parte din el si fără a fi prea afectati de ideologia grupului. În fine, unii au tăria de a rezista presiunii propagandistice, ceea ce le permite sa-si păstreze un grad de autonomie chiar într-un mediu foarte presant.
De ce pleacă oamenii din secte?
Oamenii pot pleca din secte din mai multe motive. După ce au devenit constienti de coruptia si/sau ipocrizia din interiorul grupului, indivizii care si-au păstrat un grad de independenta si o oarecare legătura cu vechile lor valori pot pur si simplu să plece, deziluzionati. Alti membri pleacă pentru ca s-au plictisit de rutina prozelitismului sau a colectării de fonduri, prezenta în adunare dându-le un sentiment de "tras barca pe uscat". Uneori chiar si cei mai "fierbinti" membrii ai cultului ajung să se simtă nepotriviti în fata cerintelor exagerate ale sectei si pleacă, nu pentru ca au încetat să mai creadă, ci pentru ca se simt niste esecuri irecuperabile. Altii pot renunta la sectă după ce se reîntâlnesc cu vechile valori, teluri în viata, interese sau relatii, ca rezultat al vizitelor parintilor sau a discutiilor cu fosti membri.
Este usor să părăsesti o sectă?
Persoanele care încep să se gândească să părăsească adunarea se vad supusi anumitor presiuni să rămână. Unii fosti membri povestesc ca au avut nevoie de luni, chiar ani de zile pentru a găsi puterea să plece. Unii au fost atât de intimidati încât au plecat în secret.
Desi majoritatea membrilor din secte singuri în cele din urma, rudele nu trebuie să fie linistite. Mai întâi, multi, dacă nu majoritatea celor care pleacă singuri sunt afectati din punct de vedere psihologic, deseori într-o maniera pe care ei nu o înteleg. În al doilea rând, unii nu pleacă niciodată si sunt afectati foarte grav. În al treilea rând, nu se poate prezice cine va pleca si cine nu sau cine va fi afectat. În consecinta, a renunta la atentie din partea rudelor înainte de vreme este ca si cum ai renunta la precautii în cazul tinerilor care fumează marijuana pe motivul ca majoritatea celor care încearcă marijuana nu devin drogati.
Ce este consilierea pentru iesirea din sectă? Cum diferă aceasta de deprogramare?
Consilierea pentru iesirea dintr-o sectă si deprogramarea implică discutarea cu membrii sectei (uneori în sedinte lungi, pe parcursul multor zile), pentru a-i ajuta să identifice practicile manipulante si înselatoare ale sectei, sa-si refacă legăturile avute anterior de convertire si sa-si reia capacitatea de a gândi independent si critic. Aceste doua concepte diferă însă printr-un aspect foarte important.
Deprogramarea, spre deosebire de consiliere, este asociata unui proces de "salvare" în care membrii familiei si prietenii au un rol extrem de important.
Desi propaganda din interiorul sectei încearcă să contracareze procesul de "salvare", numindu-l "cădere de la credintă", "părăsire a căii", "întoarcere la păcat" sau la lumea cea rea, multi fosti membri care au fost ajutati să se re-echilibreze au declarat ca au fost surprinsi de respectul si grija de care au avut parte.
Riscurile esuarii unui astfel de proces de "salvare" sunt mari. În unele cazuri copiii au dezvoltat o ura fata de parinti si în general, fata de cei din afara grupului. Lipsa de tact si de răbdare a familiei a fost atent speculata de sectă pentru a întări în mintea persoanei imaginea de răutate a lumii din afara, persoana devenind în cele din urmă mai legată de grup.
Reactii organizate la adresa sectelor
În Occident, opozitia socială, organizată, fată de secte a început să apară în anii 1960, în special din partea părintilor, din cauza eforturilor unor secte de a-i atrage pe tineri si datorită influentelor asupra acestora. Recrutarea în secte conducea si conduce în unele cazuri la abandon scolar si la adoptarea unui stil de viată separat de familie, într-un cadru strict sectar. Conformismul, obedienta si disciplina membrilor sectelor au tras semnale de alarmă. Unele secte le solicitau membrilor să se separe fizic de mediul social anterior si să se retragă în anumite locuri, întrerupând orice contact cu familia si cu cei din afara organizatiei.
Părintii si alte persoane îngrijorate au acuzat sectele că folosesc metode de înselare si manipulare pentru recrutarea si păstrarea membrilor. Una dintre cel mai grave acuzatii a fost aceea că sectele folosesc tehnici de spălare a creierului astfel încât membrii devin incapabili de a gândi independent, obiectiv.
Primul grup social anti-secte a fost Comitetul Părintilor pentru Eliberarea Copiilor din secta Copiii lui Dumnezeu (pe scurt, FREECOG), format la începutul anilor 1970. FREECOG denunta secta Copiii lui Dumnezeu din cauza practicilor sexuale care includeau sexul în grup si recrutarea de noi membri prin tehnici de seducere sexuală. Până la jumătatea anilor 1970, publicitatea realizată împotriva sectelor a condus la aparitia unei miscări anti-secte în America de Nord, în Europa de vest si în alte zone din lume. La începutul anilor 1980, majoritatea asociatiilor de părinti s-au unit în ceea ce a devenit Cult Awareness Network(Reteaua Anti-Secte).
Date fiind pericolele apartenentei la o sectă, multi părinti au recurs la retragerea fortată a copiilor lor din acele secte. În unele cazuri copiii au fost luati cu forta si tinuti închisi împotriva vointei lor. Părintii au recurs apoi la deprogramare, ceea ce implica presiuni psihologice intense pentru a rupe dependenta individului de grupul respectiv. În replică la aceste măsuri, unele grupuri de "apărare a drepturilor omului" au atras atentia că sunt încălcate anumite libertăti fundamentale ale cetăteanului.
Controversa în ceea ce priveste sectele a condus la studierea organizată a noilor religii. Informarea si cunoasterea în detaliu a practicilor si credintelor unei secte sunt necesare ca o măsură de prevenire a alienării acelor persoane care ar putea fi recrutate în astfel de organizatii religioase.

48 de comentarii:

  1. Multumim Abel, e foarte buna analiza despre secte.

    Regasim in multe din elementele unei secte in branhamism.

    Uneori autorul e incomplet in analiza, dar e de inteles, oricum e clar totul legat de secte si de sectarismul de la mesaj.

    Am aflat ceva ce era evident la Branham si la urmasii lui dar nu am reusit sa o formulez. E vorba de nebunia lor crezand ca Dumnezeu este doar proprietatea lor. Mi s-a lamurit acum. Urmasii mesajului L-au facut pe Dumnezeu sluga lor exclusiva.

    Asta e tare:

    "Membrii sectei sunt prezentati ca sfinti, în timp ce păcatele celorlalti sunt amplificate. Dumnezeu devine astfel proprietatea grupării, El apreciindu-i pe toti oameni asa cum face aceasta. Prin urmare, Dumnezeu îi foloseste numai pe membrii sectei ca instrumente pentru a-si revela voia si adevărul Său. Ei au astfel o misiune specială. "

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi amintesc cand se predica in adunare ca nu mai are rost sa facem studii superioare fiindca vine Domnul ,adica ""traim sfarsitul timpului de sfarsit"". Parca il vad pe Ionut Cetnarovici cand traducea de la fanaticul de Ewald Frank plin de entuziasm prostia asta de propozite de mai sus.

    Apoi cand copiii pastorilor si ""batranilor"' au crescut si au inceput sa ii intereseze studiile superioare ,a inceput sa se schimbe situatia. Adica mai pe romaneste au inceput "'sa o intoarca ca la Ploiesti"' ,afirmand ca e bine sa facem facultate. Intrebarea care mi-am pus-o a fost: "" Acum nu mai traim vremurile sfarsitului timpului de sfarsit? Nu mai predica nimeni impotriva studiilor superioare,cand copiii liderilor sunt studenti? "".

    Ce sa mai zic de obsesia lor pentru case si masini. Dar pe membrii nu ii lasau nici sa respire ,ci le tot predicau stupiditatea aia cu vremea sfarsitului...

    "" În timp, membrilor li se induce credinta că părăsirea sectei echivalează cu părăsirea lui Dumnezeu si cu pierderea mântuirii. "".

    Cate predici am auzit pe baza frazei de mai sus. Era ca o crima sa lipsesti de la adunare. Asa iti predicau cand te prindeau in adunare,de parca ai fi savarsit vreo infractiune grava . Practic te umileau si injoseau in adunare de fata cu toti,prin intermediul predicii.

    Aici a fost momentul cand mi-am spus ca zevzecii astia nu au nimic in comun cu Dumnezeu . Mai degraba la mijloc sunt orgolii si o mandrie ajunsa la cote patologice.Chiar o forma de narcisism ,de care suferea si Brnaham ,de aceea se crede cand Ilie din V.T,cand un inger care suna din trambita,cand Praslea cel Voinic si Pecetile de Aur. Si ca tot suntem aici,isi mai pune cineva intrebare de ce de 50 de ani Dumnezeu nu mai trimite nici un proroc?L-au facut repede pe Ewald Frank apostol si profet,cumva sa umple golul acesta care exista de la moartea lui Branham.

    Deci comportament sectar in toata regula. Una din trasaturile sectelor este si ca isi tot schimba teoriile si invataturile,in functie de vremuri si imprejurari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceste idei anti- progres, au fost majore si la Cluj.

      Este incredibil cat rau s-a facut. Eu inca nu am auzit pe nimeni niciodata sa spuna ca ii pare rau ca a promovat idei non-valoare, mizerii si gunoaie.

      Punctul 6 din articol, se aplica perfect si lui Branham, Frank si alti lideri.

      6. Conducător carismatic sau mesianic.
      Acesta fie se consideră Dumnezeu, fie numai el interpretează Scripturile asa cum ar voi Dumnezeu, interpretări care nu pot fi contestate de membri. Conducătorul este auto-numit si nu se subordonează nici unei alte autorităti. El hotărăste cum trebuie să gândească, să reactioneze sau să simtă membrii în diferite situatii ale vietii.

      Ștergere
    2. Sa le para rau? Sa isi ceara iertare? Ei se cred miezul Universului.Ei sunt Mireasa ,dar una dinaia care arunca cu pietre in toti si in toate,careia i-ar trebui o cura cu diazepam. Cum a fost capul ei fondator care avea probleme pe fond narcisit si cu nervii la pamant,asa este si aceasta Mireasa inchipuita,careia de 50 de ani Dumnezeu nu-i mai trimite nici un profet. O fi lasat-o de izbeliste....:)

      Ștergere
    3. Dumnezeu nu mai trimite demult proroci:

      ***Legea şi prorocii au ţinut până la Ioan***; de atunci încoace, Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu se propovăduieşte; şi fiecare, ca să intre în ea, dă năvală. Luca 16:16

      Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci ***în aceasta este cuprinsă Legea ȘI PROROCII**. Matei 7:12

      Căci până la Ioan ***AU PROROCIT TOȚI PROROCII şi Legea***.
      Şi, dacă vreţi să înţelegeţi, el este Ilie care trebuia să vină.
      Cine are urechi de auzit să audă. Ioan 11:13~15

      https://www.youtube.com/watch?v=1NP_rfKph2c

      Ștergere
    4. Bineinteles ca nu mai trimite Dumnezeu proroci. ""...dar la sfarsitul vremurilor ne-a vorbit prin Fiul"". Evrei 1. Parerea mea este ca a fost doar un vindecator prin credinta. Interesant ca tot in anii 50 exista un vindecator tot prin credinta dar in Europa,mai precis in Germania. Numele lui este Bruno Goring.

      Eu asa il vad si pe Branham . Defapt si pentru asta a fost chemat ,nu? SA vindece bolile ,nu sa produca alte boli si amaraciune in randul credinciosilor ,prin faptul ca a vrut sa faca pe invatatorul si a facut totul de cacao. A nascut o secta fanatica care acuza pe toti crestinii pentru care a murit Hristos. Deci si-a pus si propriul mesaj deasupra lucrarii de mantuire .

      Nu-i de mirare ca a fost avertizat sa se opreasca si sa se intoarca la slujirea bolnavilor.

      Ștergere
    5. "Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu se propovăduieşte..." NU MESAJUL LUI BRANHAM!

      Ștergere
    6. https://www.youtube.com/watch?v=xM5jUyC1b2E

      Unde spune in Biblie de batic? Cica lumina vechilor carari. :))) Daca acolo spune de par, ce explicatii mai trebuiesc?Dar na, trebuie sa se vina cu completari din staturul pe care il au facut dupa capul lor si cu lucruri scoase din contextul Bibliei si potrivite dupa invataturile intoxicate ale lor.


      Si daca in Biblie spune ca prorocii au tinut pana la Ioan,atunci cum de se gaseste acolo in Corinteni ca Dumnezeu a pus prooroci in Biserica Lui?Trebuie sa intelegi ce vrea sa spuna acolo de Lege si Prooroci. La fel apostolul Ioan a primit viziuni despre timpul sfarsitului. Ce spune Biblia? "Domnul Dumnezeu nu face nimic pana nu isi descopera taina Sa slujitorilor Sai proorocii".
      Conform acestui verset putem sa spunem ca apostolul Ioan a fost si prooroc.Nu o sa tagaduiasca nimeni acest lucru.

      Ștergere
    7. Am vazut si eu aia, Doamne ce ridicol. Sa vina ingerul atata milionae de ani lumina la biata femeie, ajunge noaptea, femeia doarme, i-a cazut baticul in somn si ingerul nu vrea sa-i "descopere Cuvantul DomnuluI"

      HAHAHAHAHA
      ABEL

      Ștergere
    8. "Domnul Dumnezeu nu face nimic pana nu isi descopera taina Sa slujitorilor Sai proorocii"
      Ce nu a facut Dumnezeu pana cand nu i-a aratat lui Branham taina Sa? Si ce taina i-a aratat lui Branham?

      Ștergere
    9. "Domnul Dumnezeu nu face nimic pana nu isi descopera taina Sa slujitorilor Sai proorocii".

      Unde e scris acest verset? In Amos.Deci cu sute de ani inainte de venirea lui Ioan Botezatorul,cel despre care Isus a spus ca ""prorocii au tinut pana la Ioan"".

      In Noul Testament taina lui Dumnezeu a fost aratata la sfarsitul vremurilor,adica Isus Hristos .

      "" 26 Vreau să zic: taina ţinută ascunsă din veşnicii şi în toate veacurile, dar descoperită acum sfinţilor Lui,

      27 cărora* Dumnezeu a voit să le facă cunoscut care este bogăţia slavei tainei acesteia între neamuri, şi anume Hristos în voi, nădejdea† slavei.
      ;
      28 Pe El Îl propovăduim noi şi sfătuim* pe orice om şi învăţăm pe orice om în toată înţelepciunea, ca să înfăţişăm pe orice om desăvârşit în Hristos Isus. "". 1 Coloseni 1

      Si inca un paragraf care ne arata foarte clar care este taina lui Dumnezeu:

      "" 2 pentru ca să li se îmbărbăteze inimile, să fie uniţi** în dragoste şi să capete toate bogăţiile plinătăţii de pricepere, ca să cunoascㆠtaina lui Dumnezeu Tatăl, adică pe Hristos,

      3 în* care sunt ascunse toate comorile înţelepciunii şi ale ştiinţei.

      4 Spun lucrul acesta pentru ca* nimeni să nu vă înşele prin vorbiri amăgitoare. "" 1 Coloseni 2

      Ștergere
    10. "Domnul Dumnezeu nu face nimic pana nu isi descopera taina Sa slujitorilor Sai proorocii".

      Peter are dreptate mare! Nu mai traim in vremea VT, cand Dumnezeu lucra prin prooroci. Epoca aceea deosebita a apus de mult!

      Si chiar daca, sa zicem, am fi inca in Vechiul Testament, credeti ca Dumnezeu e obligat sa "dea raportu" la tot ce face (si desface)? Da cine e el, Dumnezeu, subalternu lu X si lu Y si lu B(ranham) ca sa-i dea raportu: "Azi am sa fac asa, ok? Si maine ailalata..."

      Textul ala de Amos nu trebuie generalizat la toate actiunile lui Dumnezeu din toate epocile ci trebuie vazut in contextul acela limitat. La acel timp (750 i.C.) situatia era tensionata, Israel era "neascultator" si Babilonul se ridica ca putere mondiala. Era "criza" si Dumnezeu le-a vorbit prin Amos si prin altii. Acel "nu face NIMIC" se refera doar la acea criza, asta nu inseamna ca Dumnezeu sa obliga pe veci sa dea raporturi nu stiu cui... "Cuvantul Domnului" din Amos 3:7 era strict pt vremea aceea.

      Dar este evident ca oameni smecheri iau acel cuvant si il aplica lor insine, autodeclarandu-se peste noapte "profeti" care vor neaparat sa ne transmita ce "le-a zis Domnul".

      Si Branham? Hai sa presupunem prin absurd, ca Dumnezeu i-a zis tot ce avea sa faca. Branham, ca un om ascultator, ne-a transmis, ca Domnul va veni in 1950 si ceva, apoi in 1960 apoi in 1977, apoi prin 1990 si nu stiu cat, toate datele astea se gasesc in mesaj. Si cate si mai cate, nu doar ne.-a prezis, dar a si profetit, si nu s-au intamplat.

      Sunt doar doua posiblitati:

      A) Domnul a mintit
      B) Branham a mintit

      Fiecare sa aleaga pe cea care i se pare corecta

      Ștergere
    11. Atatea argumente lucide si de bun simt,si cu toate astea unii se incapataneaza sa creada ca Branham a primit niste taine divine.

      Pai sa ne spuna si noua acesti oameni ,ce taine a descoperit Branham sau mai bine spus ,ce taine i-a descoperit Dumnezeu lui Branham?

      (A nu stiu cata oara ridicam intrebarea aceasta,dar vad ca nici un branhamist nu vrea sa ne ""descopere"" si noua ce taine a primit Branham! ).

      Ca va venii sfarsitul in 1977? Ca barbatul isi poate lasa femeia daca isi taie parul? Sa-si educe femeia cu scandura? Sau ca masina de spalat este de la Satana? Poate ca Pamantul este patrat? Sau doar capul lui Branham era cam patrat? Masina ou?Doar nu o fi botezul unitarienilor in Numele lui Isus?

      Aaaa...cred ca stiu. Taina este ca Ewald Frank va fi numit apostol si profet.Deci ca Frank va fi al-8-lea mesager. Asta da taina...

      P.S: Nici macar lui Brnaham nu i-a trecut prin cap ca dupa el urmeaza un alt profet ,adica tocmai cineva care a mancat si a baut la masa cu el. Asta da taina divina. Al-8-lea cel misterios...si apostol si profet. :))


      Ștergere
  3. Posesivitatea lui Branham l-a facut sa ajunga sa creada, in mod fals evident, ca Dumnezeu este proprietatea lui si ca mantuirea o da doar prin el.

    Branham a inceput sa il distribuie pe Dumnezeu numai celor care erau de acord cu el.

    Iar acestia, niste naivi, au primit bucurosi, deoarece nu aveau stabilitatea si claritatea in Cuvant ca Dumnezeu ne-a dat deja mantuirea prin Cristos si ca am fost deja impacati cu El prin Jertfa lui Isus.

    Urmasii lui la fel, cred ca mantuirea si plecarea la cer este doar dreptul lor si este doar pentru ei. Au facut intr-un mod abuziv si extrem de egoist din mantuire si rapire, proprietatea lor exclusiva.

    Au mers atat de adanc in aceasta metoda abuziva si nebiblica clar, incat au ajuns sa isi nege mantuirea si rapirea la cer chiar ei intre ei.

    Ei intre ei sunt foarte dezbinati si incurcati din cauza ca Branham in loc sa lase cate doua-trei dovezi pentru o idee sau invatatura, a lasat doua-trei variante si asa a cauzat imensa dezbinare in poporul care il urmeaza in mod naiv.

    Aceasta este dovada clara ca in spatele tuturor afirmatiilor lor religioase, e vorba doar de ambitii personale, emotive negativ, nascute din firea salbatica pamanteasca, din rautatea lor fara margini, imbracata cu citate si versete religioase ale mesajului orei.

    Totul este o mascarada a caror actori, din pacate, sunt multi oameni sinceri care il iubesc pe Domnul cu adevarat, si acestia au crezut in mod absolut prostesc pe Branham, Frank sau alti lideri care au creat o secta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar tu nu ai fost naiv domnule critic?

      Ștergere
    2. Si eu si eu am fost. Esti multumit acum? Ti inimuca linistita?

      Dar am recunoscut gresala asta a mea si am recunoscut-o intr-o scrisoare trimisa tuturor din Romania. Mi-am cerut iertare tuturor pentru toate lucrurile.

      Dar am o intrebare tu ai face asa ceva?


      Stii ce ma face sa rad uneori? Branhamistii ma ataca pentru lucruri aiurea, dar pe care ei nu le-ar misca nici cu un deget.

      Da domnule! Am fost naiv si prost ca m-am lasat prostit si am fost mintit de unul dintre cei mai mari plagiatori si mincinosi din istoria trezirilor penticostalo-carismatice ale anilor 50-60.

      El a fost dovedit in ultimii ani pretutindeni ca fiind fals, plagiator si mincinos, in primul rand de Biblie, apoi de propriile lui marturii si doctrine si idei. Nu e nevoie sa speculam nimic deoarece insusi inregistrarile lui ne arata cat de mult a mintit si a exagerat.

      El putea spune o minciuna, sau o suta de minciuni in public cu o usurinta uimitoare. Ia depasit pe toti, inclusiv si pe Pinochio.

      El putea spune cu mandrie ca "Eu niciodata nu am spus ca sunt profet. NImeni nu m-a auzit vreodata spunand asa ceva" pe cand colo toti l-au auzit spunand toata ziua pe benzi "Crezi ca sunt profetul lui Dumnezeu?" DE MII DE ORI.

      Asta inseamna cand minciuna si haosul din mintea unui om ajunge in faza cronica.

      Irecuperabil. Duhul lui de ura si minciuna cronica, ipocrizie, domina urmasii lui.

      Asta e mai rau decat orice pacat firesc, deoarece oricine greseste sau pacatuieste stie, si se poate pocai si corecta. Dar de ura si minciuna cum mai scapa cineva cand nici macar nu stie ca este posedat de asa ceva? Din pacate, nu este nici o sansa.

      Branham a dus oamenii la pierzare. Acum o vad clar.

      Ștergere
    3. Toti am fost naivi.Toti am crezut ca Branham a adus Epocile Bisericii,Pecetile si altele. Chiar credeam ca sunt taine descoperite prin profetul Ilie.

      Deci stai flexat,ca doar nu ne-am trezit sa vorbim doar sa ne aflam in treaba.

      Am fost o chestie interesanta cand am aflat ca Branham nu a dus nimic original ,din ceea ce se lauda .

      Ceea ce a fost original a fost ""sa iti bati nevasta cu scandura,sa iti lasi femeia daca isi taie parul,masina de spalat este de la Satana,ca el este si Ilie si un inger in acelasi timp ...etc"'. Se pot regasi in predici astea.

      Dar nici vorba de teoriile care ne-au impresionat pe noi.Astea nu erau descoperirile lui Branham.

      Ștergere
    4. Unii mai cred ca Branham a descoperit toate tainele din Genesa pana in Apocalipsa. Dar daca ii intrebi ce taine a descoperit,nu vor sa iti raspunda ci te acuza si injosesc fiindca nu crezi cum vor ei sa crezi.

      Fanatism si prostie la superlativ.

      Ștergere
    5. Am fost naivi, dar nu prosti. Nu am avut infomatii la vremea aceea, nu exista internet... Eu unul nu stiam nici de batutul cu scandura, nici de masina de spalat. Iar in alte chestii care nu erau atat de crase, ci in zona de limita a tolerantei, nu eram de acord cu Branham, de exemplu sa nu mai faci facultati sau sa nu te casatoresti cu persoane de alta culoare a pielii.

      Dar cine aude astazi si vede toate aceste dovezi, ca Branham nu a descoperit nimic, si totul este doar o facatura mestegiuit alcatuita de o familie, ca sa mulga oamenii de bani, si totusi nu vrea sa paraseasca aceasta, ala nu e doar naiv si ignorant, e si prost gramada...

      ABEL

      Ștergere
    6. Cine dintre urmasii mesajului de astazi ar mai fi urmat mesajul lui Branham daca ar fi stiut atunci ca Branham nu a descoperit nici o taina, ca nu e Ilie promis in Maleahi 4/5, ca nu a fost in norul ala, ca a plagiat Epocile si Pecetile de la altii etc?

      Sunt sigur ca nimeni nu ar fi urmat mesajul, eventual, cum unii au facut, ar fi luat unele lucruri bune legate de vindecare, credinta, puterea afirmatiilor pozitive (si astea Branham le-a copiat) si orice e bun si folositor dar nu sa ajunga sa devina sclavii minciunilor si intoxicatiilor din mesaj avand o viata seaca, izolata, trista, neroditoare, nefericita, sectanta.

      E ceva fantastic atunci!

      Doar faptul ca nu au ajuns toate informatiile despre mesaj ca fiind fals, la timp la ei...ii face sa ramana atat de incuiati si limitati in mesaj, respingand lucruri pe care ei insisi le recunosc ca adevarate? Se pare ca da.

      Ștergere
    7. Recomand cartea "OAMENII DOMINATORI" mai ales celor ce urmeaza mesajul, sa vada ce inseamana de fapt intreaga filozofie si psihologie existenta la Branham si la mesajul lui si pe care l-au preluat urmasii acestuia.


      Cum sa le faci fata oamenilor care incearca sa te controleze

      Urmatoarele trasaturi par a fi ale unei persoane cunoscute?

      · Trebuie sa aiba intotdeauna dreptate
      · Iti spune cine esti si ce gandesti
      · Atunci cand nu esti de acord, sugereaza ca gresesti
      · Se simte amenintata de oamenii care au pareri diferite
      · Se simte atacata atunci cand i se pun intrebari
      · Nu pare sa te vada sau sa te auda cu adevarat

      Daca trasaturile de mai sus iti par cunoscute, inseamna ca ai nevoie de ajutor.

      In Oamenii dominatori, Patricia Evans abordeaza „personalitatea dominatoare“ si dezvaluie felul si motivele pentru care oamenii incearca sa conduca vietile altora. Ea explica si compulsia care ii face sa apeleze in continuare la acest comportament – chiar si atunci cand ii indeparteaza pe ceilalti si, adesea, ii pierd pe cei dragi.

      Lucrarea Oamenii dominatori te ajuta sa descoperi comportamentul irational care il afecteaza atat pe dominator, cat si pe victima.

      Daca vei deveni vreodata controlat de cineva apropiat, lucrarea Oamenii dominatori iti va fi alaturi pentru a-ti oferi intelepciunea, sprijinul si incurajarea de care ai nevoie pentru a fi o persoana mai puternica, mai fericita si mai independenta.

      Spor la citit.

      "Educatia costa, dar sa nu ajungi sa sa vezi cat costa lipsa ei" Albert Einstein

      Ștergere
    8. Unde se gaseste de cumparat cartea aceasta?

      Ștergere
    9. Exista Google domnule.

      http://www.elefant.ro/70544-oamenii-dominatori

      Patricia Evans
      Urmatoarele trasaturi par a fi ale unei persoane cunoscute?
      Trebuie sa aiba intotdeauna dreptate
      Iti spune cine esti si ce gandesti
      Atunci cand nu esti de acord, sugereaza ca gresesti
      Se simte amenintata de oamenii care au pareri diferite
      Se simte atacata atunci cand i se pun intrebari
      Nu pare sa te vada sau sa te auda cu adevarat

      Daca trasaturile de mai sus iti par cunoscute, inseamna ca ai nevoie de ajutor.

      In Oamenii dominatori, Patricia Evans abordeaza „personalitatea dominatoare“ si dezvaluie felul si motivele pentru care oamenii incearca sa conduca vietile altora. Ea explica si compulsia care ii face sa apeleze in continuare la acest comportament – chiar si atunci cand ii indeparteaza pe ceilalti si, adesea, ii pierd pe cei dragi.

      Lucrarea Oamenii dominatori te ajuta sa descoperi comportamentul irational care il afecteaza atat pe dominator, cat si pe victima.

      Daca vei deveni vreodata controlat de cineva apropiat, lucrarea Oamenii dominatori iti va fi alaturi pentru a-ti oferi intelepciunea, sprijinul si incurajarea de care ai nevoie pentru a fi o persoana mai puternica, mai fericita si mai independenta.

      Produs publicat in 2010 de Amaltea
      Data aparitiei: Noiembrie 2010
      Tip coperta: Brosata
      Numar pagini: 300
      ISBN: 973-162-066-4

      Ștergere
  4. "Citiţi şi vă cruciţi "". Vorba lui Vadim .

    http://www.misia.sk/data/books/928/2015-04-Scrisoare_Circulara-romanian.pdf



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot sa cred ca ii duce de nas cu aceleasi povesti de zeci de ani, interpretari gresite ale Scripturii.

      E interesant ca nu aplica aceeasi metoda de verificare in toate cazurile cum o aplica de ex la Apocalipsa 10. De ce la Apoc 10 il considera pe Branham gresit dar in alte falsuri nu? E aiurea. E subiectiv.

      E un invatator slab si ratacit. Nu discerne nimic.

      Iar la mijlocul paginii 4 cand e vorba de "inchina-te la inger" Ewald Frank nu spune ca Branham ar fi trebuit sa spuna oamenilor sa nu se inchine lui, in primul rand, ci el o aplica doar unora care se inchina lui Branham.

      In rest aceleasi lucruri fara sens.

      Pe o parte ii "admir" pe urmasii lui Ewald Frank pentru rezistenta uimitoare la chinul de a sta intr-o atmosfera extrem de plictisitoare, seaca dar mai ales repetativa fara directie, ci doar cu autoproslaviri de genul "adevarata mireasa" "adevaratii alesi".

      Se repeta de zeci de ani aceleasi lucruri.

      Nimic fresh, nimic inspirat, nimic aducator de viata, nimic de bucurie, nimic de pace, nimic de crestere, nimic de dezvoltare spirituala, personala, nimic, nimic. Sec si fals. Fals si sec. Gol si uscat. Uscat si gol.

      Va fi atat de mare dezamagirea si la acesti frati, multi dintre ei fiind sinceri si reali in credinta lor, incat mare lucru daca nu vor fi scandaluri mondiale.

      Ștergere
    2. Este vreuna in care sa lipseasca frazele astea?:

      Însărcinarea pe care mi-a dat-o Domnul în 2 aprilie 1962, confirmată prin proroc pe 3 decembrie 1962 în prezenţa a doi
      martori, fratele Wood şi fratele Sothman, este de a predica Cuvântul şi de a împărţi hrana duhovnicească care a fost depozitată. Pentru cei aleşi, eu menţionez încă o dată că duminică, 19 septembrie 1976, Domnul mi-a vorbit cu un glas puternic următoarele cuvinte: „Slujitorul Meu, te-am rânduit conform Matei 24:45-47 ca să împarţi hrana”. Pe Dumnezeul cel viu că acesta este adevărul

      Ștergere
    3. Foloseste o experienta personala, fie reala fie falsa, nu asta e subiectul meu, pentru a manipula oamenii nu pentru a le sluji. Si ii eticheteaza pe restul ceilalti de la mesaj ca fiind rai, vrajmasi inselati etc.

      Nu exista nici o singura legatura intre relatia personala a unui credincios in Domnul Isus Cristos, si experienta, fara martori, a lui Ewald Frank. Nici macar una.

      Asta a lasat Branham in urma lui. Mentalitate de lideri falsi care actioneaza in spirit de dominare.

      Acelasi duh fals ca si la Branham, de exclusivitate, de inaltare de sine, de dezbinare si de ura.

      "Cand un om trebuie sa spuna mereu ca el e seful, acela nu este seful." John Maxwell

      Ștergere
    4. Aiurea si cu asa zisa insarcinare si confirmata de Branham.Poate sa fie vorba de o simpla interpretare si atat.Branham credea ca vine sfarsitul prin atacul Rusiei la adresa Americii.In consecinta din cauza acestei credinte,o fi avand niste vise sa isi depoziteze ceva hrana fizica. Apoi vazand ca ceva nu sa intamplat,a trecut asta in plan spiritual asa cum a facut cu multe lucruri,vise si vedenii. Bineinteles cand l-a vazut pe Frank plin de zel si urmandu-l peste tot ca un obsedat ,sa gandit sa-i spuna sa depoziteze hrana adica benzile.Si Frank la randul lui s-o fi gandit ca vine sfarsitul si probabil i-a trecut prin cap sa puna ceva hrana deoparte. Am intalnit multi obsedati religiosi,si care culmea gandeau cam la fel.

      Eu personal asa vad lucrurile,mai ales in sfera credintei,cand fiecare este extrem de subiectiv si are tendinta sa denatureze realitatea.

      Ștergere
    5. "" Am intalnit multi obsedati religiosi,si care culmea gandeau cam la fel.""

      Nu gandeau la fel in privinta vreunei hrane spirituale,ci in chestiuni de credinta .Apoi cand isi exprimau ideile se minunau ca ajunsesera cam la aceleasi concluzii.

      Ștergere
    6. Nu cred in nici o voce divina care sa vorbeasca la 6 dimineata .Poate in lumea mistica al lui Ewald Frank, cand din cauza anumitor imprejurari poate auzi voci ramase captive in inconstientul colectiv si cel uman de mii de ani.

      Ștergere
    7. Daca ar fi ceva autentic ar trebui sa respecte un patern,un model biblic.Adica ar trebui sa aiba semnele unui apostol de care spune Pavel.

      Dar Frank ce face?Plaseaza la viitor revarsarea Duhului. Si cu asta basta. A clarificat problema in ceea ce il priveste.

      Dar uita sau se face ca uita ,ca Isus este acelasi ieri ,azi si in veci. Sau e acelasi cand e vorba sa-i critice pe altii ca nu au semne si minuni? Dar cand e vorba de el,nu se mai aplica modelul biblic ci o inchipuita ploaie tarzie .

      Astea sunt smecherii specifice sectelor si sectantilor ,care duc lucrurile in ridicol si penibil.

      Ștergere
    8. Ce sa mai zic de fraza: "" Cei care fac parte din Biserica Mireasa recunosc scopul pentru care Cuvantul profetic...straluceste ca o lumina"". Pag.5

      Intreb si eu :Despre ce Cuvant profetic vorbeste ?

      Asa zisele profetii ale lui Branham el le numeste cuvant profetic?

      Sincer acum,dar nu imi pot da seama despre ce Cuvant profetic vorbeste ,si care mai si straluceste in zilele noastre.

      Ștergere
    9. Gata, am analizat destul aiureala asta la superlativ numita Scrisoare Circulara. As putea sa stau toata ziua , la ce perle gasesti in aceste ""comori"" ale fanatismului si arogantei extreme.

      Cred ca si Dumnezeu se mira de cat de mandrii pot sa fie unii,in afirmatiile lor. :))

      Ștergere
    10. L-ai desfiintat pe Ewald Frank. Foarte bine. Este unul dintre cei mai slabi si manipulativi lideri ai mesajului.

      Timpul lui si a lui Billy Paul face: tic-tac; tic-tac.

      Mai vorbim.

      Ștergere
    11. Oricum la felul cum vorbeste,prinde la multe suflete slabe si hiperemotive. Acestea au nevoie de un sprijin emotional,dupa ce ii dezamageste ""lumea de afara"".Acestora le e si frica sa critice sau sa analizeze ceva . Cand defapt rezolvarea este mult mai simpla si mai convenabila:Sa ramanem doar pe ce este scris,si sa nu uitam ca relatia cu Dumnezeu este personala ,nu la nivel de grup . ''Fiecare isi va purta osanda lui insusi"". Ap Pavel

      Deci sa ramanem in simplitatea cuvantului lui Hristos si a invataturii apostolilor,fara extreme si excese fundamentaliste.

      Ștergere
    12. Tic Tac, tic tac - parca le doresti sa moara cat mai repede. Ma intreb de ce duh esti insufletit.Nu e prima data cand scrii despre acelasi lucru.

      Blog de oameni cu mentalitate ce lasa de dorit.

      Ștergere
    13. Mai spuneati ca nu o sa scrieti nici un articol anul acesta,decat daca moare Frank sau Billy Paul.. Ipocritilor!

      Ștergere
    14. Sa exprimat asa fiindca Frank e in varsta,ca si Billy Paul. Nu doreste nimeni moartea mincinosului,pardon, a pacatosului...:) .

      In cazul de fata 2 mincinosi. Unu mai mare ca celalalt. Care tin bietii oameni la un stadiu de maimute care cred fara sa cerceteze.

      Voi branhamistii tot cu presupusul o sa ramaneti: Parca,poate...etc.

      Nu vedeti ca ii judecati pe toti dupa felul vostru de a fi?

      Ștergere
    15. Anonimule, poate ar fi fost mai corect sa intrebi mai intai ce am vrut sa spun cu Tic-tac? Te-ai lasat prada propriilor emotii negative. Asa faceti toti. Asta nu e treaba mea. E treaba ta sa inveti sa ai o conversatiie bazata pe bunavointa si logica indiferent de forta subiectului.

      Si nu vorbi la plural despre frati ca ei nu au zis nimic. Eu am zis. Fa-ma pe mine ipocrit, nu pe ei, daca tot iti place.

      Dar oricum in mare parte m-am tinut de cuvant, deoarece poate peste 90 % e ce altii au scris, nu eu. Din nou te-ai lasat prada emotiilor fara sa analizezi un pic.

      Emotiile si starile de nevroza nu sunt in mainile voastre. Imi pare rau, stiu cum e am trecut si eu pe acolo de aceea incerc sa nu te judec dar o doza ne naivitate, nu pot sa nu iti spun ca ai.

      Ștergere
  5. Daca nu ar fi fost profetia Isus nu ar fi venit,daca nu ar fi fost profetia voi nici nu erati,daca nu ar fi fost profetia nici nu ar fi fost profeti ,dar tocmai pentru ca exista profetia trebuie sa fie profetita de prooroci trimisi de Dumnezeu asa stim despre lucrurile care au sa se intample in curand mai este putin din noapte se ivesc zarile voi veti fi acolo?Daca da argumntati cum?Sunteti foarte penibili in tot ce spuneti si faceti vorbiti fara Duh.Intrebati-va voi insiva unde veti fi cand se vor ivi zorile.Eu le astept cu bucurie chiar daca sunt cum sunt,asa cum esti vino la Isus si lasa hainele rautati tale impotriva alesilor lui Dumnezeu nu aveti nimic de castigat facind asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie să recunosc că nu am cuprins încă întru totul profunzimea mesajului transmis de tine cu privire la "profeţia despre profeţi"... dar îţi voi da in răspuns simplu: Când se ivesc zorile eu de obicei sunt în pat... :)

      Ștergere
    2. Rautate mai mare ca a celor cu Branham ""profetul fara nici profetie"" nu am vazut in lumea crestina. Despre ce alesi vorbesti? Alesii cerceteaza lucrurile,asa cum erau si cei din Berea care cercetau sa vada daca era asa cum le spusese Pavel. Si Biblia ii descrie ca avand o inima aleasa. Deci alesii sunt cei care cerceteaza ,nu cei care se comporta ca niste maimute si imita ceea ce le spun altii.

      Ștergere
    3. Daca nu ar fi fost profetia Isus nu ar fi venit,daca nu ar fi fost profetia voi nici nu erati,daca nu ar fi fost profetia nici nu ar fi fost profeti...

      https://www.youtube.com/watch?v=pKNNbWl-l-0

      Ștergere
  6. La inceput sa fost... "PROFETIA"

    "Si daca n-ar fi, nici nu s-ar povesti..."

    ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca o adunare nu vrea sa fie unita cu statul de ce e numita secta? Nu are dreptul sa isi decida singura practica religioasa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca aceasta este DEFINITIA unei SECTE, nu ai citit articolul?

      Caracteristicile SECTELOR sunt:

      1. Ruptură abruptă cu crestinătatea istorică.
      2. Tendinta spre perfectionism.
      3. Tendinta de a supra-aprecia lucrurile secundare.
      4. Comunitatea exclusivă a celor mântuiti.
      5. Rolul central al grupării în sfârsitul lumii.
      6. Conducător carismatic sau mesianic.
      7. Dependentă psihologică fată de grup.

      Ștergere
    2. Mesajul este fals4 februarie 2018 la 20:16

      Exista comunitati crestine care nu sunt unite cu statul, si nu au neaparat aceste caracteristici.

      Acestea desi nu permit statului sa se amestecet, ele respecta legile statului, respecta societatea, respecta omenirea, respecta dreptul oamenilor de a decide in mod liber, contribuie cu anumite lucruri la binele societatii, nu se izoleaza, tin adunari in mod public, nu ascund veniturile banesti provenite din donatii si zeciuieli, ajuta orice om in nevoie, nu pretind ca sunt singurii care au mantuirea sau dreptul la Cer.

      In plus multe din aceste comunitati sunt conduse de mai multi presbiteri sau lideri, de sfat fratesc, nu de un singur lider incapatanat, orgolios, fanatic, mandru si trufas.

      Sectarismul este in general produs de un lider de obicei nebun -dar a carui nebunie nu se vede decat in timp- care nu poate sa controleze vietile oamenilor prin versete biblice, decat daca ii rupe oarecum de familie, cultura, educatie, societate, sport, arta etc.

      Ștergere
    3. "Unirea" sau "neunirea" cu statul este una şi sectarismul esta altceva.

      Sigur că nu orice coumitate creştină independentă, care nu se "uneşte cu statul", este o sectă. Eu cred însă că întrebarea aparţinea unui branhamist sau frankist, şi în acest context, m-am referit numai la adunările branhamisto-frankiste. Acestea împlinesc mai multe, până la toate criteriile enumerate.

      Daca ar fi să exprim toate aceste "calităţi" ale sectelor într-un singur cuvânt, aş zice "DEMENŢĂ (religioasă)".

      Ștergere

Omul intelept ataca idei, nu persoane. Asta este si legal si biblic.
Comentariile ce contin atacuri la persoana, defaimari, calomnieri, discriminari, rasism si limbajul neadecvat risca sa fie sterse.